Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відповідальність за порушення природоохоронного законодавства планують посилити

15 лютого 2018, 10:30
1358
0
Автор:
Реклама

Мінприроди пропонує ввести європейський досвід здійснення державного природоохоронного контролю, посилити відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері охорони довкілля шляхом збільшення розміру штрафів за порушення у сфері водних, земельних, рибних ресурсів, у сфері атмосферного повітря, використання земель водного фонду, вимог законодавства про рослинний та тваринний світ, режиму природно-заповідного фонду.

Зокрема, штраф за самовільне користування надрами пропонують встановити для громадян в розмірі від 100 до 150 (зараз від 10 до 30) НМДГ і від 150 до 500 (зараз від 30 до 100) НМДГ для посадових осіб.

За самовільне захоплення водних об'єктів, самовільне водокористування, недотримання умов дозволу на спеціальне водокористування штраф може становити для громадян від 70 до 100 НМДГ замість штрафу від 3 до 7 НМДГ і від 100 до 150 НМДГ для посадових осіб (зараз від 5 до 8 НМДГ).

Також істотно можуть вирости штрафи за порушення права державної власності на ліси та на тваринний світ, за псування і забруднення сільськогосподарських й інших земель, самовільне заняття земельної ділянки тощо.

Крім того, законопроектом передбачено розширення повноважень громадських інспекторів з охорони довкілля. У разі прийняття законопроекту вони отримають право складати протоколи про адміністративні порушення за жорстоке поводження з тваринами, порушення вимог з охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги, знищення або пошкодження зелених насаджень, а також об'єктів озеленення населених пунктів.

Відповідний законопроект № 8026 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо впровадження європейського досвіду стосовно здійснення державного природоохоронного контролю)» зареєстровано у Парламенті.

Нагадаємо, в 2017 році були істотно збільшені штрафи за браконьєрство

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини