Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

12 січня 2018, 14:00
2732
0
Автор:
Реклама

1. Відомо дати рекомендованих до перенесення робочих днів у 2018 році

Прийнято розпорядження про перенесення робочих днів у 2018 році. Кабмін рекомендує перенести робочі дні: з п'ятниці 9 березня на суботу 3 березня; понеділка 30 квітня на суботу 5 травня; п'ятниці 29 червня на суботу 23 червня; понеділка 24 грудня на суботу 22 грудня; понеділка 31 грудня на суботу 29 грудня.

2. Врегульовано механізм відбору наглядових рад банків, що націоналізуються

Кабмін упорядкував процедуру створення та функціонування наглядових рад банків у разі їх капіталізації державою або в разі виведення з ринку неплатоспроможного банку за участю держави. Під час конкурсного відбору комісія зможе переглядати рішення про допуск претендентів до конкурсу, якщо з'ясується, що кандидат надав недостовірну інформацію. Також комісія отримує право робити запити підприємствам, установам і організаціям усіх форм власності з метою підтвердження інформації про відповідність кандидатів вимогам незалежності.

3. РНБО пропонує врегулювати питання обігу криптовалюти

Національний координаційний центр кібербезпеки доручив відповідним органам влади створити робочу групу з метою напрацювання нормативно-правових пропозицій для врегулювання питання обігу криптовалюти в Україні та оподаткування доходів від здійснення криптовалютних операцій. Також доручено розробити механізм забезпечення доступу правоохоронних органів до даних криптовалютних бірж.

4. В операторів поштового зв'язку нові правила фінмоніторингу

Мінінфраструктури оновило вимоги до організації та проведення фінансового моніторингу операторами поштового зв'язку, які здійснюють фінансові операції з переказу коштів. Нова редакція Положення враховує встановлену Законом процедуру верифікації клієнта, а також обов'язок встановлення кінцевих бенефіціарних власників. Положення про здійснення фінансового моніторингу суб'єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює Міністерство інфраструктури України, затверджено наказом від 26 вересня 2017 року № 321.

5. Оновлено порядок перевірок телерадіоорганізацій

Нацтелерадіо наразі здійснює наглядові повноваження не лише шляхом проведення перевірок, а й шляхом здійснення моніторингу телерадіопрограм. Об'єктами моніторингу є телерадіопрограми, які транслюють (ретранслюють) на території України, і телерадіопрограми, що надають у складі програмної послуги. Інформація, отримана під час моніторингу, може бути використана для: повідомлення ліцензіатів про порушення ними законодавства або ліцензійних умов; підготовки аналітичних та інформаційних матеріалів про стан телерадіомовлення в Україні; розгляду питань про факти порушень законодавства у сфері телерадіомовлення; проведення перевірок ліцензіатів. Відповідні зміни передбачено рішенням від 9 листопада 2017 року № 2127.

6. Діють умови переходу на стимулююче регулювання для енергокомпаній

Набрали чинності постанови НКРЕКП про застосування стимулюючого регулювання у сфері передачі електроенергії. Для переходу на стимулююче регулювання ліцензіату треба здійснити оцінювання активів і отримати позитивну рецензію на звіт про оцінювання активів, а також виконати інвестиційну програму за попередній рік не менше ніж на 95 %. Також протягом першого регуляторного періоду ліцензіату необхідно створити систему реєстрації перерв у передачі електричної енергії, впровадити систему моніторингу показників якості електроенергії та забезпечити щорічне інвестування в обсягах не менше річної суми амортизації.

7. Змінено порядок оплати дозвільних процедур використання ядерної енергії

Плату за здійснення дозвільних процедур у сфері використання ядерної енергії не справляють: за внесення змін до ліцензії в разі зміни найменування у зв'язку з перетворенням акціонерного товариства (АТ) в інше господарське товариство або зміною його типу; за переоформлення ліцензії в разі перетворення АТ в інше господарське товариство. Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 27 грудня 2017 року № 1064.

8. Затверджено механізм видачі тимчасових дозволів на мовлення в прикордонних районах

Законодавчо введено процедура надання дозволу на тимчасове мовлення на територіях із особливим режимом. Зокрема, це території, що межують із тимчасово окупованою територією України: АР Крим і містом Севастополем, окремими районами Донецької та Луганської областей, а також прикордонні райони, на які з території сусідніх держав засобами ефірного телерадіомовлення розповсюджуються російські програми. Відповідний Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України» набере чинності 11 лютого.

9. Маркований по-старому шоколад дозволили продавати до липня 2019 року

Не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності всім або окремим положенням Вимог до продуктів із какао та шоколаду розміщення на ринку продуктів із какао та шоколаду, які введено або буде введено в обіг до 1 липня 2019 року. Продукти, що не відповідають новим вимогам, може бути представлено на ринку до закінчення їх строку придатності. Це передбачено наказом Мінагрополітики від 28 грудня 2017 року № 705.

10. Риболовні судна реєструють в Держрибагенстві

Уряд делегував повноваження щодо здійснення функцій реєстрації риболовних суден, що не підлягають нагляду класифікаційним товариством, Держрибагенству. Раніше таку реєстрацію здійснював територіальний орган Держрибагенства. Відповідні зміни передбачено постановою Кабміну від 27 грудня 2017 року № 1061.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини