Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ відмінив вирок через констатовані ЄСПЛ порушення

15 листопада 2017, 09:09
1328
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України скасував обвинувальний вирок 2006 року відносно Євгенія Тимченко, а справу направив на новий розгляд до компетентного суду першої інстанції. Заявник був визнаний винним у вбивстві двох чоловік. він визнав свою вину на допитах як підозрюваний і звинувачуваний, згодом свідчення змінив.

Заява про перегляд була подана у зв'язку з констатацією Європейським судом з прав людини в рішенні 2016 року у справі "Тимченко проти України" порушення статті 3 Конвенції у зв'язку з жорстоким поводженням із заявником з боку міліціонерів; порушення статті 3 Конвенції через неефективне внутрішне розслідування скарги про жорстоке поводження; порушення пункту 1 статті 6 Конвенцій у зв'язку з порушенням права на захист проти самозвинувачення.

ВСУ дійшов висновку, що констатований ЄСПЛ характер (зміст) порушень Конвенції свідчить про те, що провадження у справі не відповідало критерію справедливості, а оскільки заявник і далі відчуває негативні наслідки від судових рішень, прийнятих на національному рівні, - наслідки, по яких справедлива сатисфакція не була адекватним засобом захисту, відновлення його попереднього юридичного стану має бути здійснене шляхом повторного розгляду справи судом, включаючи відновлення провадження у справі, як того вимагає Є. Тимченко в заяві.

Постанову у справі № 5-131кс(15) 17 було прийнято 23 жовтня 2017 року. Судя-доповідач Микола Короткевич висловив особливу думку відносно вирішення питання про запобіжний захід відносно обвинуваченого. Суддя вважає, що питання повинне вирішуватися судом, на розгляд якого надійде ця справа, за правилами параграфа 1 глави 18 КПК 2012 року, а не Верховним Судом України в порядку глави 33 КПК 2012 року, яка не наділяє його процесуальними повноваженнями вирішувати питання про заходи забезпечення.

Усі рішення судів ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку створено для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо ви ще не користуєтеся системою, то рекомендуємо замовити тестовий доступ або придбати VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини