Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чого чекати від приватних виконавців з огляду на європейський досвід?

Реклама

11 липня 2017 року відбулась міжнародна конференція "Становлення та функціонування системи приватного виконання судових рішень: європейський досвід та тенденції". Захід організували Міністерство юстиції спільно з програмою USAID "Нове правосуддя", Координатором проектів ОБСЄ в Україні, Проектом ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні", Центром комерційного права, Європейським банком реконструкції та розвитку й Міжнародною організацією права розвитку.

Експерти з Нідерландів, Польщі, Болгарії та інших європейських країн розказали вітчизняним приватним виконавцям, перші з яких отримали посвідчення 7 липня, про становлення інституту, вимоги до компетенції, дисциплінарну відповідальність, повноваження та самоврядування.

Приватні виконавці - "Не big guys", що вирішують всі проблеми

Про виконавчу систему, "очолювану" королем, розказав Оскар Янс з Королівської професійної організації судових виконавців Нідерландів (координатор проектів ОБСЄ в Україні). У виконанні судових рішень в Нідерландах задіяні судові виконавці (які є суто приватними), а також податкові офіцери, нотаріуси і муніципальні бюро. Як зазначив О. Янс, Нідерланди відрізняються від східних країн, оскільки традиція тягнеться до часів Кодексу Наполеона, якому 200 років. Менше з тим, як і в східній Європі, приватні виконавці мають скласти іспит і пройти стажування.

Судовий виконавець не є держслужбовцем, хоча і призначається міністерством юстиції від імені короля та працює під егідою міністерства. Виконання судових рішень є бізнесом, тому виконавці мають створити ТОВ або зареєструватись у торговій палаті. Виконавець є підприємцем, який для отримання доходу має сам забезпечити собі роботою. У тій же година на державному рівні встановлений граничний розмір гонорарів за проведені дії, які сформували з огляду на затрачений годину і професійну компетентність.

Зважаючи на невелику кількість населення (порівняно з Україною) - 17 млн - в Нідерландах зареєстровано близько 850 приватних виконавців (разом з кандидатами). Правила і вимоги однакові для всіх - як для великих фірм (орієнтованих на бізнес), так і для маленьких контор, в яких громадян обслуговують 2-3 людини.

Цікавим є ті, що до 2001 року приватні виконавці мали права здійснювати діяльність лише в одній провінції, заразом же сфера їх компетенції розширена на усю країну.

Ефективність роботи виконавців багато в чому залежить від електронних ресурсів. Зокрема, всі стягнення в Нідерландах вносяться до єдиного реєстру - таким чином, виконавець може оцінити шанси і година стягнення боргу з конкретного боржника. Це важливо, оскільки існують обмеження на звернення стягнення з доходу - в основному із заробітної плати (у середньому виходить 30-50 євро на місяць). Таким чином, виконавець має проінформувати кредитора для прийняття зваженого рішення щодо виправданості витрат результату.

"Люди мають зрозуміти, що приватні виконавці не є big guys, які обов'язково повернути ваші борги. Сморід завжди діють в певних рамках як посередники, завдання яких полягає в захисті правий як стягувача, так і боржника", - застеріг О. Янс.

Вимоги

Для того, щоб статі виконавцем в Нідерландахнеобхідно закінчити 4 - річний курс в університеті, пройти 1 - річне стажування, а надалі - підтримувати рівень кваліфікації. Крім того, необхідною умовою допуску до професії є складання бізнес- плану.

У Східній Європі, зокрема, в Польщівимоги є дещо жорсткішими: кандидат має мати вищу юридичну освіту за ступенем магістра; пройти 2 - річне стажування, після цього скласти іспит для допуску до праці в якості помічника (протягом 2 років). Крім цього, необхідна довідка про фізичну і психологічну спроможність до такої праці, про непритягнення до кримінальної відповідальності. Польський приватний виконавець має бути не молодшим 26 років. Як пояснивши Стефан Павло Гінтовтголова палати приватних судових виконавців (координатор проектів ОБСЄ в Україні), від стажування звільняються: судді, прокурори, адвокати, нотаріуси і науковці.

Нагляд

У Нідерландах існує дисциплінарний суд, уповноважений накладати штрафи (торба може доходити до 20 тис. євро), а також приймати рішення про відсторонення або припинення діяльності. О. Янс зазначив, що 90 % всіх скарг є необгрунтованими і взагалі не приймаються до розгляду. Суд розглядає близько 1-1,5 тис справ на рік. І не всі задовольняються.

Кожна дія польського приватного виконавця може бути оскаржена до суду. Також в Польщі передбачений адміністративний нагляд, який здійснюють голова районного суду, міністр юстиції, самоврядний орган - Національна рада судових виконавців. Рада має право застосувати санкції, починаючи від попередження, догани, і закінчуючи штрафом, призупиненням або припиненням діяльності. Провина розглядається дисциплінарною комісією, членуй якої призначаються Нацрадою. Кожне рішення може бути оскаржене в суді. У Польщі існує квазіпрокурор - при раді діє Дисциплінарний уповноважений.

Дисциплінарний комітет існує і в Болгарії - передставники міністерства юстиції та приватні виконавці слідкують, щоб не було зловживань. Також болгари мають самоврядування - Палату приватних виконавців, яка має повноваження регулювати діяльність власними нормативними актами.

Діяльність

Для забезпечення відшкодування завданих діяльністю збитків польські виконавці обов'язково страхують професійну відповідальність. Станом на кінець 2016 року в Польщі діяло 1569 приватних виконавців. З цього року запроваджено ліміт на прийняття справ конкретною конторою.

Нерайдужну статистикові виконання (здійснено стягнення в 22 % справ) С. Гінтовт пояснює тим, що кредитор не неце жодних витрат на відкриття провадження, крім того, важливу роль відіграє фінансова ситуація боржника.

Про ті, що невиконання пов'язане з фактичним банкрутством фізичної особини, говорив і приватний виконавець з Болгарії Катілін Попів. У Болгарії відсутній інститут банкрутства фізичної особини, хоча фактично це відбувається. Ця країна схожа на нашу і тим, що також має змішану систему виконання - діють як приватні, так і державні виконавці. Вартість їх послуг однакова. Тотожні і їх повноваження. Також у Болгарії передбачене обов'язкове страхування професійної діяльності - і розмір внесків зростає (у 2007 році виконавці платили 150 євро, заразом - 300).

Загалом, приватне виконання можна віднести до "Вільних професій", які, як відомо, дають і незалежність, і свободу. При цьому, як слушно зазначив К. Попів, незалежність коштує дорого, зокрема, і через кореляцію з відповідальністю.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини