Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Валютний борг стягається по курсу на день ухвалення судового рішення

13 березня 2017, 09:40
10415
0
Автор:
Реклама

Єдиним законним платіжним засобом на території України вважається гривня. В той же час ст. 533 ГК встановлює можливість визначити еквівалент грошового зобов'язання в іноземній валюті. У такому разі сума, що підлягає до оплати за зобов'язанням, визначається в гривні по офіційному курсу НБУ, встановленому на день платежу, якщо інший порядок не встановлений договором.

Якщо заборгованість за грошовим зобов'язанням стягається в судовому порядку, сума боргу визначається по курсу на день ухвалення судового рішення. При цьому суд повинен виходити з умови договору, в якій вказано, по якому саме курсу валют - офіційному або комерційному - розраховується належна до виплати сума в гривнях.

Крім того, незважаючи на положення ст. 625 ГКзаборгованість в іноземній валюті не підлягає індексації. Офіційний індекс інфляції, що розраховується Держкомстатом, визначає рівень знецінення національної грошової одиниці України, тобто купівельної спроможності гривні, а не іноземної валюти. Втрати від знецінення національної валюти із-за інфляції відновлюються за рахунок еквіваленту іноземної валюти.

Така правова позиція була викладена Верховним Судом України при розгляді справи № 6-284цс17 про стягнення заборгованості за договором позики в іноземній валюті.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини