Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

27 січня 2017, 11:11
4644
0
Реклама

1. Затверджений новий механізм відшкодування ПДВ

Кабміном 25 січня затверджений новий Порядок ведення Реєстру по відшкодуванню ПДВ, розроблений з метою полегшення ведення бізнесу і зменшення корупції. Порядок передбачає публікацію Реєстру на сайті Мінфіну; на підставі баз даних ГФС і Казначейства ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування; автоматичне внесення заяв в Реєстр - впродовж операційного дня в хронологічному порядку вступу таких заяв; проведення Казначейством бюджетного відшкодування ПДВ на підставі даних Реєстру.

2. Погоджувати перевірку підприємства за скаргою фізособи допоможе Рада при ГРС

При ГРС сформують дорадчий колегіальний орган - Радий з питань держнагляду і контролю. Повноваження Ради поширюватимуться на розгляд звернень органів держнагляду (контролю) про надання згоди на проведення позапланової перевірки на підставі обгрунтованого звернення фізособи про порушення його законних прав суб'єктом господарювання. По результатах Рада надаватиме пропозиції керівникові ГРС.

3. З патентним троллингом поборятся по-новому

Для боротьби з "патентним троллингом" пропонується впровадити можливість адміністративного оскарження в Апеляційній палаті виданих патентів (свідчень) на промислові зразки (post - grant opposition). Урядовий законопроект вже внесений у ВР. Також пропонується ввести: можливість подачі заявок на реєстрацію ПО/ТЗ в електронній формі; додатковий критерій охраноспособности для ПО - індивідуальний характер об'єкту; можливість реєстрації колективної ТМ.

4. Інспекторам праці можуть дозволити перевірки підприємців у будь-який час

Держпраці розроблений проект постанови Кабміну, згідно з яким інспектори праці (за наявності службового посвідчення) отримають право безперешкодно, без попереднього повідомлення і у будь-який час доби здійснювати інспекційні відвідування юр- і фізосіб, що використовують найману працю. Мета перевірок - державний контроль за дотриманням законодавства про працю і зайнятість населення.

5. Облікова ставка НБУ залишилася незмінною

Національний банк України залишив облікову ставку незмінній - на рівні 14 % річних. Збереження облікової ставки затверджене Рішенням Правління НБУ від 26 січня 2017 року № 49-рш. Це пов'язано з необхідністю нівелювати інфляційні риски для досягнення цілей по інфляції в 2017-2018 роках.

6. АТ направлятимуть повідомлення акціонерів через депозитарну систему

НКЦБФР розробила проект Порядку напряму акціонерним товариством повідомлень акціонерів через депозитарну систему України. Написати повідомлення через депозитарну систему емітенти зможуть після внесення відповідних змін до статуту. Цей спосіб дозволить істотно зменшити витрати АТ на розсилку повідомлень акціонерам і прискорити доведення до них інформації про корпоративні події.

7. Тарифи на ж/д перевезення вантажів планується підвищити

У 2017 році заплановано поетапне підвищення тарифів на перевезення пасажирів, багажу і грузобагажа по залізниці у внутрішньому повідомленні. З 1 квітня тариф пропонується підняти на 10%, а з 1 жовтня планується ще одно 10-процентне підвищення в усіх категоріях потягів і вагонів, окрім вагонів першого класу потягів Интерсити+. Про це говориться в проекті наказу Мининфраструктуры.

8. Фасовані товари можна маркірувати знаком відповідності техрегламенту

Згідно з постановою КМУ від 18.01.2017 № 23 сфера дії Техрегламента відносно деяких товарів, які фасують по масі і об'єму в готову упаковку, поширена на упаковані одиниці з постійним номінальним змістом, товари, що містять, призначені для продажу і, зокрема, маркіровані знаком відповідності. Застосування знаку відповідності - добровільне.

9. Дозвіл на спецвикористання водних біоресурсів видадуть за 5 днів

У 2017 році користувачі водних біоресурсів зможуть впродовж усього року подавати документи на отримання дозволу і в строк 5 робочих днів отримати відповідь. Скасовані обмеження по видачі дозволів тільки впродовж 30 днів з моменту затвердження відповідного наказу при розподілі лімітів 1 раз на рік.

10. Роз'яснено, як застосовуються нові трудові штрафи

У разі виявлення порушення встановлених термінів виплати зарплати працівникам і інших виплат, незалежно від кількості працівників, яких торкається порушення, тривалість порушення і кількості випадків порушень, застосовується штраф у розмірі 3 мінімальних заробітних плат, встановлених законом на момент виявлення порушення. Це роз'яснено у листі Держпраці № 54/4.1/4.1-ДП-17.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини