Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВССУ расссказал, як розглядати скарги на слідчого і прокурора

13 січня 2017, 15:35
8763
0
Автор:
Реклама

Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і карних справ узагальнив практику розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність органів досудового розслідування або прокурора під час досудового розслідування.

На підставі аналізу судові практики були зроблені, зокрема, наступні висновки:

1. При розгляді скарг на невнесення відомостей в ЕРДР слідчим суддям необхідно враховувати, що КПК передбачає внесення відомостей на підставі заяв і повідомлень про карне правопорушенняа не яких-небудь заяв, що поступають в органи досудового розслідування при здійсненні ними своїх повноважень. В той же час слід враховувати, що на цьому етапі розвитку правових стосунків відносно вірогідного здійснення діяння, відповідальність за яке встановлена УК, недостатньо об'єктивних даних навіть для попередньої констатації наявності або відсутності ознак складу злочину. Саме тому недоцільно апелювати на цьому етапі до положень ст. 2 УК, яка визначає основу карної відповідальності.

2. Якщо в зверненні піднімається питання про скоєння карного злочину, ініціюючи здійснення органом досудового раследования дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЕРДР з наступним закриттям карного виробництва відповідно до ст. 284 КПК.

3. 10-денний термін для подачі скарги на оспорюваний вид бездіяльності починається з дня, що йде за тим, в який закінчилася течія 24-годинного терміну для реєстрації відомостей. Наприклад, якщо такий 24-годинний термін завершився в 20:00 7 жовтня, то течія терміну оскарження починається з 8 жовтня.

4. Визнання речовим доказом без поводження з клопотанням про арешт тимчасово вилученого майнаяке було отримане під час обшуку і не було вказане у визначенні про обшук як майно, для виявлення якого наданий дозвіл на обшук, визнання такого майна речовими доказами без поводження з клопотанням про його арешт не може вважатися належним порядком забезпечення правомірності володіння відповідним майном органами досудового розслідування. Враховуючи це, обгрунтовані визначення слідчих суддів відносно зобов'язання повернення такого майна.

5. Слідчий, прокурор зобов'язаний подати клопотання про арешт тимчасово вилученого майна не пізніше наступного робочого дня після вилучення. Якщо обов'язок не виконаний виникає інший обов'язок - негайно повернути вилучене майнотермін виконання якої не обмежується в часі, а отже, моментом завершення виконання такого обов'язку є виключно її виконання. Саме тому немає підстав повертати скарги на бездіяльністьщо полягає в неповерненні тимчасово вилученого майна, по підставах пропущеного терміну поводження з такою скаргою, оскільки таке бездейсве має лише початковий момент, не має остаточного.

6. КПК не передбачає обов'язку посадовців органів досудового розслідування приймати процесуальне рішення про визнання особи потерпілим, оскільки згідно ч. 2 ст. 55 КПК права і обов'язки потерпілого виникають у особи з моменту подачі заяви про здійснення відносно нього карного правопорушення. Отже, з цієї миті така особа, за відсутності постанови про відмову у визнанні потерпілим, відповідно до ст. 220 КПК може вносити клопотання про здійснення процесуальних дій, які мають бути розглянуті.

Практика розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність органів досудового розслідування або прокурора під час досудового розслідування обощена в листі ВССУ від 1 січня 2017 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини