Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Страховик може стягнути з винного виплачене відшкодування

11 січня 2017, 17:50
2907
0
Автор:
Реклама

Страховик, що виплатив страхове відшкодування, має право самостійно вибирати спосіб захисту свого порушеного права, зокрема, право вимоги до винної особи про стягнення засобів у розмірі виплаченого страховиком відшкодування.

По сенсу статті 993 ГК і статті 27 Закону "Про страхування" до страховика, що виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, в межах фактичних витрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що отримала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за збитки.

Право на відшкодування шкоди за рахунок особи, що завдала шкоди, є абсолютним і не може бути припинене або обмежене договором, стороною якого потерпілий не був, хоча цей договір і ув'язнений на користь третіх осіб. Закон надає тому, що потерпіло право отримати страхове відшкодування, але не зобов'язує отримувати його. При цьому відмова від права на отримання страхового відшкодування за договором не припиняє права на відшкодування шкоди в деліктних зобов'язаннях.

Така правова позиція була сформована Верховним Судом України в постанові від 21 грудня 2016 року у справі № 6-2097цс16.

До аналогічних виводів Суд прийшов при перегляді справи № 6-2587цс15.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини