Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Питання про відкриття апеляційного виробництва вирішується виходячи з норм, що діяли на час подачі скарги

22 грудня 2016, 09:03
1142
1
Автор:
Реклама

Апеляційний суд, вирішуючи питання про відкриття апеляційного виробництва за скаргою відповідача, повинен застосувати процесуальні норми, які діяли на момент здійснення вказаної процесуальної дії, тобто на час представлення їм апеляційної скарги і розгляду справи в апеляційній інстанції, а не на момент прийняття судом першої інстанції обжалуемого рішення.

До такого висновку, виходячи з сформульованого в частини третьої статті 2 ГПК загального правила дії процесуальних норм в часі, прийшов Верховний Суд України в постанові від 30 листопада 2016 року у справі № 6-1697цс16 по позову про визнання особи що втратило право користування житлом до особи, що відбувала покарання.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/analitycs/125095_chego - opasayutsya - storonniki - i - protivniki - advokatskoy - monopolii

Процесуальний порядок виробництва у цивільних справах визначається ГПК і іншими законами України, якими встановлюється зміст, форма, умови виконання процесуальних дій, сукупність громадянських процесуальних прав і обов'язків суб'єктів цивільно-процесуальних правовідносин і гарантій їх реалізації.

Цивільне процесуальне право діє відносно осіб в часі і просторі.

Дія процесуального закону в часі полягає в тому, що виробництво у цивільних справах ведеться відповідно до цивільним процесуальним законам, діючим на час розгляду справи, здійснення окремих процесуальних дій або виконання рішення суду (частина третя статті 2 ГПК).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/154389_segodnya - rada - planiruet - rassmotret - zakonoproekty - o - ksu - i - ekologicheskoy - otsenke

Згідно з цією нормою закон, що встановлює нові обов'язки, відміняє або звужує права, що належать учасникам цивільного процесу, або обмежує їх використання, не має зворотної дії в часі.

Стаття 13 ГПКяка діяла на момент здійснення відповідачем процесуальної дії і на час розгляду його апеляційної скарги судом, надавала право особам на апеляційне і касаційне оскарження судових рішень і не припускала виключень з цього правила.

У справі, що переглядається 6 листопада 2014 року відповідач подав апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції від 5 жовтня 1998 року і просив відновити термін на апеляційне оскарження цього рішення.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини