Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суддями займеться Вища рада правосуддя

21 грудня 2016, 10:10
2021
3
Автор:
Реклама

Визначені статус, повноваження, принципи організації і порядок діяльності Вищої ради правосуддя.

Вища рада юстиції втратить повноваження і питаннями суддівської кар'єри і ответсвенности почне займатися ВСП. Це передбачено реформою Констиуции у сфері правосуддя.

Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади і суддівського самоврядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на основі відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесності і високопрофесійного корпусу суддів, дотримання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

Встановлено:

- юридичний статус ВСП як колегіального, незалежного конституційного органу суддівського самоврядування, який діє в системі правосуддя України на постійній основі;

- порядок обрання (призначення) на посаді членів ВСП по прозорих процедурах;

- основи для звільнення члена ВСП від посади і основи припинення його повноважень;

- порядок розгляду питань, що відносяться до повноважень ВР відносно : формування суддівського корпусу; розгляди справ про порушення вимог законодавства про несумісність; дисциплінарного провадження відносно суддів; розгляди скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді або прокурора; звільнення судді з посади і тому подібне.

Також передбачений порядок обрання на заміну членів Вищої ради правосуддя, повноваження яких припиняються.

Закон "Про Вищу раду правосуддя" (проект № 5180) прийнятий Верховною Радою на вечірньому засіданні 20 грудня. Згідно із Завершальними і перехідними положеннями з дня набуття чинності Закону втрачає силу Закон "Про Вищу раду юстиції". Отже, Вища рада юстиції реорганізується шляхом утворення Вищої ради правосуддя. Міністр юстиції і Генеральний прокурор припиняють свої повноваження членів Вищої ради юстиції.

Дисциплінарні справивідкриті Вищою радою юстиції до 30 вересня 2016 рокудисциплінарні палати Вищої ради правосуддя розглядають в порядку, передбаченому пунктом 32 розділи XII "Завершальні і перехідні положення" Закону № 1402 - VIII "Про судоустрій і статус суддів"з урахуванням особливостей, визначених регламентом ВСП. Приймаючи рішення за результатами розгляду таких дисциплінарних справ, ВСП застосовує стягнення, визначені Законом № 1402, - VIII. Дисциплінарні справи, відкриті до 30 вересня, розглядаються в порядку, що діяв на день відкриття дисциплінарної справи.

Закон набуде чинності з дня офіційної публікації.

З 1 січня 2017 року діє норма про розмірі винагороди члена ВСП - у розмірі посадового окладу судді Верховного Суду (75 мінімальних заробітних плат - з 1 січня МЗП складе 3200 грн.) з коефіцієнтом 1,5.

Новий порядок перекладу і відрядження суддів почне діяти з 30 вересня 2018 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини