Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прокурор може оскаржити акти держорганів в межах загальної позовної давності

8 грудня 2016, 16:50
1454
0
Автор:
Реклама

Незважаючи на статус держави і його органів як суб'єктів владних повноважень, положення пункту 4 частини першої статті 268 ГК (у редакції до 15 січня 2012 року - дати набуття чинності Закону № 4176 - VI) не поширюються на позови прокуратури, що пред'являються від імені держави і спрямовані на захист права державної власності, порушеного незаконними правовими актами органу державної влади.

На такі позови поширюються положення статті 257 ГК відносно загальній позовній давності, і на основі частини першої статті 261 справжнього Кодексу течія позовної давності починається з дня, коли держава в особі його органів як суб'єктів владних повноважень упізнало або могло дізнатися про порушення прав і законних інтересів.

Така правова позиція була викладена в постанові Верховного Суду України від 30 листопада 2016 року у справі № 6-413цс16 про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, відміна державної реєстрації договору купівлі-продажу, зобов'язання зробити дії.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини