Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рейдери захоплюють фермерські господарства

30 листопада 2016, 12:33
2330
0
Реклама

З початку року в результаті рейдерських захоплень в Україні знищено близько 2 тисяч сільськогосподарських підприємств, і кількість нападів на аграріїв тільки зростає. Найбільше захоплень цього року сталося в Кіровоградській, Волинській, Дніпропетровській і Хмельницькій областях.

Викликано це нагнітанням ситуації навколо зняття мораторію на продаж земель з/х призначення, повідомив на прес-конференції глава Аграрної партії України Віталій Скоцик. Гектар землі в Україні стоїть дуже дешево в порівнянні з європейськими країнами. Тому зловмисники, понадіявшись на відкриття ринку землі з 1 січня наступного року, планували перепродати захоплені землі за значно вищою ціною.

У Україні існує безліч прикладів, коли зловмисники намагалися захопити землі фермерів, використовуючи при цьому різні методи. Поширеними способами тиску на землевласників є різке підняття ціни за оренду землі, яку фермер не може сплатити, а також судові махінації.

Щоб узабезпечити українських фермерів після відміни мораторію, необхідно виробити чіткий законодавчий механізм відкриття земельного ринку, удосконалити систему оподаткування українських аграріїв і підпорядкувати місцеву поліцію місцевим громадам, вважає експерт.

До речі, приклади самоорганізації фермерів в Україні вже існують. Співголова союзу "Бобринецкий загорода самооборони "Кіровоградські ковбої" Юрій Крутько повідомив, що після чергового рейдерського нападу на сільгосппідприємство в Кіровоградській області фермери узяли в руки зброю і об'єдналися для захисту своєї землі. Формування "Кіровоградські ковбої" налічує близько 300 озброєних фермерів, при цьому уся їх зброя легально і зареєстрована.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини