Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо погоджено дострокове повернення кредиту, банк може стягнути борг впродовж 3-х років з цієї дати

18 листопада 2016, 10:02
1919
0
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 2 листопада 2016 року розглянув справу № 6-1174цс16 за позовом "Укрсоцбанку" до позичальника про стягнення заборгованості за кредитним договором і по зустрічному позову про визнання недійсним кредитного договору.

Згідно із статтями 526, 530, 610, частини першої статті 612 ГК зобов'язання повинні виконуватися належним чином у встановлений термін відповідно до умов зобов'язання і вимог чинного законодавства. Порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Якщо в зобов'язанні встановлений термін (дата) його виконання, то воно підлягає виконанню в цей термін (дату).

При цьому в законодавстві визначаються різні поняття: як "термін дії договору", так і "термін (період) виконання зобов'язання" (статті 530, 631 ГК).

Одним з видів порушення зобов'язання є прострочення - невиконання зобов'язання в обумовлений сторонами термін.

При цьому течія позовної давності починається з дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила (частина перша сттатти 261 ГК).

Відповідно до частини п'ятої статті 261 ГК по зобов'язаннях, термін виконання яких не визначений або визначений моментом затребування, течія позовної давності починається з дня, коли у кредитора виникає право пред'явити вимогу про виконання зобов'язання. Якщо боржникові надається пільговий термін для виконання такої вимоги, течія позовної давності починається після закінчення цього терміну.

Таким чином, якщо сторони кредитних правовідносин врегулювали в договорі питання дострокового повернення засобів, тобто зміну терміну виконання основного зобов'язання, і визначили умови такого повернення засобів, усі наступні платежі, передбачені графіком сплати щомісячних платежів, не мають правового значення, і банк повинен звернутися до суду з позовом за захистом свого порушеного права впродовж трьох років саме від цієї дати.

Аналогічна правова позиція була викладена у справі № 6-249цс15.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини