Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За півроку ВАСУ розглянув майже 25 тисяч справ

20 жовтня 2016, 13:02
637
0
Автор:
Реклама

Місцеві адміністративні суди у першому півріччі 2016 розглянули 82 722 справи і матеріалу. З них окружні адміністративні суди розглянули 52 079 справ і матеріалів, або 65% загальної кількості.

Середньомісячний показник вступу справ і матеріалів (44) фактично дорівнює показнику середньомісячного розгляду справ і одним суддею окружного адміністративного суду (40).

У першому півріччі 2016 більшість справ місцеві адміністративні суди розглянули з дотриманням встановлених законом термінів. З перевищенням термінів ці суди розглянули 24% справ.

На оперативність розгляду справ впливає чинник закінчення повноважень по здійсненню правосуддя у 45% фактично працюючих суддів окружних адміністративних судів. На сьогодні 283 судді не можуть розглядати справи.

Впродовж першого півріччя у апеляційному порядку розглянуте 36 198 справ і матеріалів. З них в 7 573 справах (21%) рішення судів першої інстанції змінено або скасовано, що на 2 % менше показника змінених або скасованих рішень аналогічного періоду минулого року.

У звітному періоді з 14 911 переглянутого рішення окружних адміністративних судів змінено або скасовано 4 571 судове рішення (31%).

До Вищого адміністративного суду України в звітному періоді поступило 18 156 справ і матеріалів, з яких 17 730 касаційних скарг.

З урахуванням розглянутих на початок звітного періоду справ у ВАСУ знаходилося 45 208 справ і матеріалів.

Впродовж першого півріччя 2016 судді ВАСУ прийняли 25 356 судових рішень, якими завершений розгляд справ і матеріалів.

ВАСУ розглянув 24 928 касаційних скарг і справ. До одного судді щомісячно в середньому поступало по 69 подів і матеріалів.

В середньому в місяць один суддя ВАСУ прийняв 85 судових рішень, якими закінчений розгляд справ.

В порядку по суті розглянуте 12 213 справ, у тому числі здійснений перегляд судових рішень в 10 660 справах.

У звітному періоді в загальній кількості розглянутих справ по суті 6 145 судових рішень (50%) залишено без змін і 4 491 судове рішення (37%) змінено або скасовано.

ВАСУ змінив або відмінив кожне третє рішення місцевих судівякі залишені без змін судами апеляційної інстанції.

Також було змінене або скасоване кожне друге рішення апеляційних судів про зміну або відміну рішення суду першої інстанції і визначень апеляційних судів за рішенням процесуальних питань.

Кількість скасованих рішень збільшилася, у тому числі, із-за зміни Верховним Судом України практики розгляду окремих категорій справ. Зокрема, відступ від правових позицій, викладених в укладеннях ВСУ відносно юрисдикції справ по позовах органів Державної служби зайнятості, подів у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно і їх обтяжень, подів, пов'язаних з функціонуванням системи гарантування вкладів фізичних осіб, про оскарження рішень органів Антимонопольного комітету України, про усунення порушень, виявлених в ході перевірки органами державної фінансової інспекції підконтрольних установ про стягнення бюджетного відшкодування податку на додана вартість і тому подібне.

У звітному періоді Верховний Суд України розглянув по суті 418 адміністративних справ, з них скасовано рішення суду касаційної інстанції в 170 справах.

Приведені дані містяться в постанові Пленуму ВАСУ від 29 вересня 2016 року № 9.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини