Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про реструктуризацію кредитів юрособ

19 жовтня 2016, 09:20
14456
2
Реклама

Сьогодні, 19 жовтня, набув чинності Закон від 14.06.2016 № 1414 - VIII "Про фінансову реструктуризацію"який визначає умови і порядок проведення процедури добровільною фінансовій реструктуризації боржника.

Під боржником мається на увазі юридична особа - суб'єкт підприємницької діяльностіякий має заборгованість хоч би перед однією фінансовою установою (яке не є пов'язаною з боржником особою), у тому числі комунальні і державні підприємства, окрім фінансових установ і казенних підприємств.

Встановлено, що фінансова реструктуризація здійснюється в цілях:

- сприяння відновленню госпдіяльності боржників, що знаходяться в критичному фінансовому стані, шляхом реструктуризації їх грошових зобов'язань і їх госпдіяльності;
- підтримка стабільності фінансової системи;
- забезпечення доступу боржників до фінансування для відновлення їх госпдіяльності.

Процедура застосовується до реструктуризації госпдіяльності і активів боржника, у тому числі, розташованих за межами території Україниі до грошового зобов'язання боржника, включаючи те, що виникло на підставі договорів, регульованих іноземним законодавством.

На період дії цього Закону інші закони України діють з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом. Незалежно від суб'єктного складу сторін суперечки процедура вирішення суперечок в арбітражі, передбачена цим Законом, регулюється положеннями Закону про міжнародний комерційний арбітраж з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом.

Передбачено участь ФГВФЛ, держбанків і банків за участю держави в процедурі фінансової реструктуризації. Зокрема, встановлено, що Фонд і такі банки підписують рамковий договір і мають право брати участь в процедурах финреструктуризации боржників, у тому числі стверджувати план реструктуризаціїпідписувати договір про відстрочення, здійснювати реструктуризацію своїх вимог і грошового зобов'язання боржника способом, передбаченим цим Законом, яка, зокрема, може передбачати зміну валюти виконання зобов'язання, зміну розміру процентних ставок (у тому числі встановлення їх на рівні нижче за собівартість залучення засобів банками, зокрема державними банками і банками за участю держави), повну зупинку нарахування відсотків, часткове пробачення боргу і інші заходи, передбачені планом реструктуризації.

Визначена інституціональна роль наглядової ради і секретаріату як спеціальних органів, що створюються для організації і проведення процедури фінансової реструктуризації і регламентують процес вирішення суперечок в арбітражі.

Для підвищення ефективності розгляду суперечок, що виникають під час процедури фінансової реструктуризації, передбачений особливий порядок вирішення суперечок в арбітражі, а саме - створення арбітражного комітетуякий призначатиме арбітрів із списку, затвердженого наградою. Спори вирішуватимуться відповідними арбітрами. Арбітражний процес регулюватиметься спеціальним арбітражним регламентом.

Згідно із Законом, боржник має право ініціювати проведення процедури фінансової реструктуризації шляхом подачі письмового заяви про реструктуризацію у секретаріат за відсутності відносно нього порушеного провадження у справі про банкрутство або відсутність здійснення санації боржника до збудження провадження у справі про банкрутство.

У випадку якщо на дату початку процедури фінансової реструктуризації до господарського суду подана заява про збудження провадження у справі про банкрутство боржника, притягнений кредитор або боржник має право до прийняття судом постанови про збудження провадження у справі про банкрутство подати клопотання припиненні процедури банкрутства.

Закон втратить силу через 3 року з дня набуття чинності його, окрім:

- змін в частині четвертої статті 559 Цивільного кодексу;
- змін до Закону "Про банки і банківську діяльність", Закон "Про іпотеку", Закон "Про забезпечення вимог кредиторів і реєстрації обтяжень";
- змін в статтю 94 Закони "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом".

Усі процедури фінансової реструктуризації, початі впродовж дії цього Закону, тривають до їх завершення відповідно до вимог цього Закону.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини