Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ вказав, які правила користування водою застосовувати для штрафування власників житла

17 жовтня 2016, 15:10
3463
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 5 жовтня 2016 року розглянув справу 6-1995цс16 за позовом домовласника до "Миргородводоканалу" про визнання дій протиправними, відміні акту про порушення правил користування системами централізованого водопостачання і водовідведення.

Водоканал нарахував штраф за безучетное використання води у будинку, оскільки виявив, що житловий будинок був переобладнуваний на багатоквартирний, і нарахував штраф за самовільне підключення до мережі як суб'єкта господарювання.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Відповідно до частин першої, другої статті 32 Закону "Про житлово-комунальні послуги" плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів і показань приладів обліку або по нормах, затверджених в установленому порядку. За наявності засобів обліку оплата комунальних послуг здійснюється на підставі їх показників на кінець розрахункового періоду відповідно до умов договору, окрім випадків, передбачених законодавством.

Відсутність укладеного договору не звільняє споживачів від сплати за фактично надані послуги.

Відповідно до пункту 1.1 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання і водовідведення в населених пунктах України (Правила № 190) ці правила є обов'язковими для усіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування і фізосіб-підприємців, що мають у власності, господарському веденні або оперативному управлінні об'єкти, системи водопостачання і водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем централізованого комунального водопостачання і водовідведення і з якими виробником укладений договір на отримання питної води, скидання стічних вод.

Правила надання послуг з централізованого опалювання, постачання холодної і гарячої води і водовідведення і типового договору про надання послуг з централізованого опалювання, постачання холодної і гарячої води і водовідведення регулюють відношення між суб'єктом господарювання, предметом діяльності якого являється надання житлово-комунальних послуг (виконавець), і фізичною і юридичною особою (споживач), яка отримує або має намір отримувати послуги з централізованого опалювання, постачання холодною і гарячою водою і водовідведення.

Відповідно до пункту 21 вказаних Правил за відсутності в квартирі (будинку садибного типу) і на введеннях у багатоквартирний будинок засобів обліку води і теплової енергії плата за надані послуги стягується згідно зі встановленими нормативами (нормам) споживання : по централізованому постачанню холодної і гарячої води і водовідведенню - з розрахунку на одну людину і на ведення особистого підсобного господарства.

Враховуючи вищесказане, поширюючи на спірні правовідносини Правил № 190, необхідно встановити мету переобладнання житлового будинку у багатоквартирний, чи використовуються такі квартири для фактичного здійснення підприємницької діяльності.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини