Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пленум ВСУ вважає неконституційною ліквідацію вищих судів і самого ВСУ

3 жовтня 2016, 16:10
4524
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України просить Конституційний Суд України визнати неконституційною ліквідацію вищих спеціалізованих судів і конкурсний відбір суддів.

Відповідне рішення прийняв Пленум Верховного Суду сьогодні, 3 жовтня. За це рішення проголосував 21 суддя.

У своєму представленні Пленум просить КСУ визнати неконституційними положення нової редакції Закону "Про судоустрій і статус суддів"згідно з якими вищі спецсуди і діючий ВСУ ліквідовуються і замість них створюється новий Верховний Суд (без слова "України") з 5 касаційними палатами.

Глава Верховного Суду Ярослав Романюк вважає, що в цій ситуації була порушена процедура ліквідації судів: "Повноваження по ліквідації судів віднесені до повноважень Президента України. Але рішення про ліквідацію ВСУ і вищих спецсудів прийняв інший орган - Верховна Рада".

Пленум також вважає неконституційним конкурсний відбір суддів до нового Верховного Суду.

Крім того, на думку членів Пленуму, порушує Конституцію введення конкурсного відбору для суддіву яких закінчився 5-річний термін повноважень.

Також Пленум вважає, що судова реформа, яка набула чинностівводить нерівність серед суддіва саме, судді, що пройшли конкурсний відбір і кваліфікаційне оцінювання, отримуватимуть набагато вищу заробітну плату, ніж судді, які ще не пройшли ці процедури.

"Закон ухвалений на емоціях, Закон ухвалений ситуаційно", - заявив Я. Романюк.

Звернення до Конституційного Суду підтримала також голова Ради суддів України Валентина Симоненко.


Джерело:
Судова влада

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини