Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Державні банки позбулися автоматичного права на обслуговування бюджетників

26 вересня 2016, 09:03
1048
0
Реклама

У Національній асоціації банків України прокоментували постанова Кабміну про нові критерії відбору уповноважених банків.

Згідно з цією постановою, державні банки позбулися автоматичного права на обслуговування бюджетників і пенсіонерів. Віднині вони проходитимуть конкурсний відбір разом з іншими банками, які відповідають вимогам.

Таким чином, відмітили в НАБУ, уряд відмінило два найбільш абсурдних вимоги попередньої постанови - про наявність облігацій внутрішньої державної позики в об'ємі не менше 20% регулятивного капіталу банку, а також вимога по випуску не менше 10% карток національної платіжної системи "Простір".

Проте оновлена постанова, на думку експертів все ще містить вимоги, що істотно звужують круг комерційних банків, які зможуть взяти участь в конкурсі на обслуговування працівників бюджетної сфери і пенсіонерів. Передусім, ця вимога про наявність не менше 1% активів від усієї банківської системи. З меншою часткою ринку до конкурсу допустять тільки банки з іноземним капіталом, що мають міжнародний рейтинг інвестиційного класу від міжнародно-визнаних рейтингових агентств або в яких держава володіє долею більше 75%.

Згідно з оновленими правилами, при Мінфіні діятиме 1 комісія з відбору банків. До її складу увійдуть представники Минсоцполитики, Мінекономрозвитку, Казначейства і НБУ. Раніше ж діяло 2 аналогічних комісії - при Мінфіні і Минсоцполитики.

На думку НАБУ, в новій постанові справедливості більше, але воно все одно не дає українцям повного права вільно вибирати банк для обслуговування без вказівки держави.

Джерело: НАБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини