Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За основу ухвалений законопроект про ринок електроенергії

22 вересня 2016, 11:44
1194
0
Реклама

Верховною Радою 22 вересня прийнятий за основу урядовий законопроект № 4493 "Про ринок електричної енергії України".

Законопроектом, зокрема, передбачається організація ринку електроенергії з наступних складових:

- двосторонні договори;
- ринок "на добу вперед";
- внутрідобовий ринок;
- балансуючий ринок;
- ринок допоміжних послуг.

Перелік учасників ринку передбачається доповнити новим учасником - трейдеромяким може бути будь-який суб'єкт господарювання, що здійснює купівлю електричної енергії виключно з метою її перепродажу, окрім продажу споживачеві.

Для забезпечення громадських інтересів в процесі функціонування ринку електричної енергії заплановано ввести систему спеціальних обов'язків:

- купівля електричної енергії за "зеленим" тарифом;
- надання універсальних послуг;
- виконання функцій постачальника "останньої надії";
- сплата компенсаційних платежів;
- надання допоміжних послуг зі встановленої регулятором ціни в передбачених випадках.

Спецобов'язки покладаються Кабміном або регулятором на учасників ринку, при цьому вони мають бути чітко визначеними, прозорими, недискримінаційними і носити тимчасовий характер.

Передбачається повне виконання вимог Третього енергетичного пакету ЄС по юридичному і організаційному відособленню діяльності по розподілу і передачі електроенергії від інших видів діяльності, що є умовою для введення економічної конкуренції на ринку.

Також в проекті говориться про відповідальності виробників по "зелених" тарифах за небалансы (відхилення фактичних об'ємів відпустки електричної енергії від добових графіків відпустки електроенергії на наступну добу), встановлюється особливий порядок їх відшкодування.

Законопроектом планується введення перехідного періоду (до 24 місяців з дати набуття чинності Закону)впродовж якого мають бути створені необхідні технічні, організаційні, економічні і нормативно-правові передумови для впровадження і злагодженого функціонування ринку електричної енергії України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини