Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄС підтримає бізнес в Україні: старт проекту FORBIZ

Реклама

6 вересня Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Представництво ЄС за участю Офісу ефективного регулювання (BRDO) презентували спільний проект по підтримці бізнесу FORBIZ.

Проект спрямований на поліпшення бізнес-середовища в Україні і організований у рамках ініціативи EU4Business. Проект FORBIZ фінансуватиметься за рахунок ЄС і реалізується в партнерстві з Мінекономрозвитку. Експерти в проект притягуватимуться BRDO. Клімат для середнього і малого бізнесу планують поліпшити в основному через зміну правил регулювання в пріоритетних секторах сільського господарства, будівництва, енергетики, транспорту і інфраструктури, контролю і нагляду, міжнародної торгівлі і інформаційних технологій.

Презентація викликала ажіотаж - охочим дізнатися, що мається на увазі під створенням business - friendly середовища в Україні, не вистачило місць в залі. Тому багато хто пішов відразу після виступів іноземних гостей, які власне і розповіли про плани ЄС по розвитку малого і середнього бізнесу в Україні.

Керівник Програми співпраці Представництва ЄС в Україні Беренд де Гроотпояснив, що ініціатива EU4Business (проект FORBIZ є її частиною) спрямована не лише на створення кращого бізнес-середовища в Україні, але і на забезпечення доступу на ринок ЄС. Керівник проекту FORBIZ Маттиас Хальдер розповів про правові і політичні заходи, передбачені для стимулювання безпечного росту і конкурентоспроможності малого і середнього підприємництва в Україні. Оскільки проект спрямований на створення сприятливого середовища для бізнесу, він має на увазі безперервний діалог з представниками МСП. Планується створити 15 офісів в різних регіонах країни. Очікується, що робота з бізнесом дозволить встановити чіткі правила гри, відмінити застарілі і несприятливі для бізнесу регуляторні норми. Надалі регуляторний вплив оцінюватиметься, і, виходячи з цих оцінок, удосконалюватися. Крім того, результатом роботи проекту повинен стати відкритий доступ до програми COSME (програма ЄС по конкурентоспроможності підприємств і малого і середнього підприємництва). Планується організовувати учбові поїздки. У цільових регіонах вже заплановано провести 20 круглих столів з представниками бізнесу.

Фінансова підтримка і консультаційні послуги для МСП у рамках ініціативи EU4Business буде надана Європейським банком реконструкції і розвитку. Про цей аспект ініціативи розповів Директор в Україні, голова представництва Європейського банку реконструкції і розвитку Шевки Аджунер.

Таким ось чином малий і середній бізнес хочуть провести у світле європейське майбутнє з суворого українського сьогодення. Про те, як справи йдуть зараз, говорили заступник Міністра экономразвития Максим Нефедовбизнес-омбудсман Альгирдас ШеметаПрезидент Київської Школи Економіки Тимофій Милофановголова Офісу ефективного регулювання Олексій Гончарук.

Вони, також як і Міністр Степан Кубивупевнені, що майбутнє економіці забезпечить саме середній і малий бізнес. Міністр вважає, що зараз переходу до економічного зростання заважають війна, корупція і популізм. В той же час потенціал МСП повинні забезпечити ефективна політика, розумне регулювання і конструктивний діалог. Важливим в цьому ключі є встановлення довіри між бізнесом і державою.

Як відмітив О. Гончрук, надмірна зарегульованість і податковий тиск ставлять підприємців в ситуацію, коли вони не можуть бути упевнені, що щось не порушили. Такий стан речей і породжує корупцію, відхід бізнесу в тінь.

Про необхідність дерегуляции і спрощення адміністративного тиску говорив і А. Шемета - близько 80% скарг бізнес-омбудсмен отримує саме від малого і середнього бізнесу.

В той же час, по словах М. Нефедова, бізнес вимагає не лише дерегуляции але і ефективного врегулювання в антимонопольній сфері, захисту прав інтелектуальної власності, прав споживачів, судового захисту, доступу до ресурсів. Він додав, що Міністерство безперервно працює над удосконаленням цих сфер - у ВР подано більше 50 відповідних законопроектів. Разом з розробкою нового законодавства чиновники займаються і відміною застарілих норм. І це теж колосальний об'єм роботи - відміни вимагають "десятки тисяч нормативно-правових актів". М. Нефедов пояснив, що проблеми з пивоварнями або металом, які виникли після недавніх змін законодавства, проявилися якраз із-за недостатності ресурсів для прорахунків усіх ризиків.

Тому і необхідно об'єднувати зусилля держави, іноземних партнерів і бізнес-співтовариства. Це дозволить сформувати комфортне бізнес-середовище, що дозволяє розвиватися малим і середнім підприємствам України, які, у свою чергу, повинні стати локомотивом економічного розвитку. Проект FORBIZ і покликаний стати незалежною платформою для конструктивного діалогу бізнесу і держави.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини