Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо боржник віддав борг за рішенням суду, іпотека припиняється

20 липня 2016, 09:06
1747
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 6 липня 2016 року розглянув справу 6-118цс16 про припинення дії договору іпотеки.

При розгляді Суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до статей 526, 530, 610, частиною першої статті 612 ГК зобов'язання повинне виконуватися належним чином у встановлений термін відповідно до умов зобов'язання і вимог чинного законодавства. Порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві заїм в строк і в порядку, які встановлені договором. По сенсу статті 1048 ГК позикодавець має право на отримання відсотків від суми позики в розмірі і порядку, встановленому договором або на рівні облікової ставки НБУ, якщо інше не встановлене договором.

У разі порушення боржником термінів сплати чергових платежів за договором позики відповідно до частини другої статті 1050 ГК кредитор впродовж усього часу до закінчення встановленого договором терміну виконання основного зобов'язання має право вимагати дострокового повернення частині позики і сплати відсотків, що належать йому відповідно до статті 1048 ГК, що залишилася.

Згідно частини першої статті 1050 ГК, якщо позичальник своєчасно не повернув суму позики, він зобов'язаний сплатити грошову суму відповідно до статті 625 ГК.

Отже, у разі пред'явлення вимоги про дострокове повне повернення позики і що належать кредиторові відсотків вважається, що термін договору настав і позичальник повинен повернути кредиторові заїм в повному об'ємі і нараховані на час повернення відсотки.

Вимога про дострокове повернення позики і відсотків, що належать, може бути задоволена шляхом добровільного повернення позичальником заборгованості або її стягнення в судовому порядку за рішенням суду.

Відсутність такої вимоги не покладає на позичальника яких-небудь зобов'язань по достроковому поверненню будь-яких сум, які, на думку кредитора підлягають сплаті, окрім тих, що підлягають сплаті на момент пред'явлення вимоги.

Відповідно до частини третьої статті 1049 ГК грошовий позика вважається поверненою у момент зарахування грошової суми, яка займалася, на банківський рахунок кредитора.

При зарахуванні грошової суми, стягнутої за рішенням суду, на банківський рахунок кредитора грошова позика вважається поверненою.

В той же час статтею 599 ГК встановлено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином, а тому з моменту зарахування на банківський рахунок сум, стягнутих за рішенням суду або добровільно сплачених позичальником на вимогу про дострокове повернення позики ці зобов'язання вважаються припиненими.

Згідно з положеннями статті 1 Закону "Про іпотеку"частини першої статті 572 і частини першої статті 575 ГК іпотека - це вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, яке залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право у разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання отримати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника в порядку, встановленому справжнім Законом.

Відповідно до положень статті 17 Закону "Про іпотеку" іпотека припиняється у разі припинення основного зобов'язання або закінчення терміну дії іпотечного договору.

Тобто, іпотека припиняється у разі припинення основного зобов'язання, зокрема, на підставі виконання. При цьому законодавство не вимагає від іпотекодавця будь-яких дій, пов'язаних з припиненням іпотеки оскільки іпотека, за відсутності іншої обгрунтованої заборгованості припиняється за фактом припинення виконанням основного зобов'язання.

Отже, за відсутності обгрунтованої заборгованості позичальника і вимог кредитора на момент виконання рішення суду про дострокове стягнення заборгованості і припинення у зв'язку з цим основного зобов'язання іпотека припиняється.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини