Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Києві пройшла перша "Літня школа Джессапа"

13 липня 2016, 17:33
964
0
Автор:
Реклама

9 липня успішно завершилася перша літня школа підготовки до "Судових дебатів ім. Філіпа Джессапа", змаганням по міжнародному публічному праву.

Упродовж тижня 28 учасників з 11 Внз України і Білорусі працювали над розвитком найважливіших навичок "мутера" (учасника студентських змагань по судових дебатах). У першій половині дня були проведені лекції, метою яких було ознайомити студентів з основними принципами проведення правових досліджень, написання меморандумів і виступу в суді. Лекції прочитав вже легендарний "джессапер", випускник Кингс-коледжу і Лондонського університету, Соруш Кафиабади, який спеціально узяв відпустку і прилетів в Київ з Лондона на час літньої школи. Отримані теоретичні знання студенти відразу ж опрацьовували в міні-групах під керівництвом досвідчених менторів з України і Росії, які у минулому самі брали участь в Джессапе або готували свої університетські команди до виступу на змаганнях. У другій половині дня учасникам давали раді з розвитку особових якостей кращі фахівці з красномовства, питань лідерства і ефективних комунікацій. Школа завершилася імітацією змагань - міні-версією судових дебатів.

Ідея створення школи Джессапа назрівала давно. У Україні змагання проводяться з 1996 року, при цьому впродовж багатьох років в них брали участь студенти з одних і тих же київських університетів. На базі юридичних факультетів саме цих Внз були створені співтовариства "мутеров", які забезпечили спадкоємність традицій судових дебатів. Така тенденція не сприяла розширенню круга учасників національних змагань.

Організатор Джессапа в Україні - юридична фірма Marchenko Danevych - дійшов висновку, що необхідно створити додаткові умови для розвитку руху "мутеров" і вирішив узяти цю місію на себе. Мета була не з легенів, і належало вирішити декілька завдань. По-перше, вимагалося розповсюдити інформацію про Джессапе серед регіональних Внз. Це було реалізовано влітку 2015 і навесні 2016 під час серії поїздок по містах України. По-друге, необхідно було знайти однодумців серед "джессаперов". У січні цього року був створений ініціативний гурт (Асадчая О., Землитская Ю., Наконечна М., Півнів С., Ставчук В.), і почалася робота над створенням платформи для навчання "мутерскому справі". Незабаром було прийнято рішення провести першу в історії України "Літню школу Джессапа".

Проект вдалося реалізувати в досить короткий проміжок часу - від формування ідеї до втілення в життя пройшов менше напівроку. Реалізація проекту стала можливою завдяки фінансовій підтримці Avellum, Baker&McKenzie, FLEX Alumni Ukraine і American Councils for International Education, а також Києво-могилянській Академії, яка щедро надала приміщення для школи, і мінеральному партнерові ТМ "Миргородська Лагидна", який додав життєвих сил усім учасникам Літньої школи Jessup Ukraine. "Миргородська Лагидна". Додай життєвих сил!

Наступного року організатори планують розширити географічні рамки проекту, збільшити кількість учасників і тривалість школи, щоб зробити програму ще більше насиченою і цікавою. Вже зараз співробітники ЮФ Marchenko Danevych шукають партнерів, які підтримають "Літню школу Джессапа" наступного року.

А доки учасники, ментори і судді з нетерпінням чекають новий сезон "Судових дебатів ім. Філіпа Джессапа". Реєстрація команд почнеться вже у вересні. Організатори надеятся, що цього року заявки подасть ще більше команд з усієї України, і співтовариство "джессаперов" поповниться новими талантами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини