Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діє Регламент максимальних рівнів забруднюючих речовин в харчових продуктах

15 червня 2016, 10:20
978
0
Реклама

Сьогодні, 15 червня 2016 року, набув чинності наказ Мінохоронздоров'я від 13 травня 2013 року № 368яким затверджені Державні гігієнічні правила і норми "Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин в харчових продуктах".

Регламент застосовується для усіх операторів ринку, які роблять харчові продукти, вказані в Додатку до Регламенту.

Оператор ринку (виробник харчової продукції) - виробник, продавець (постачальник), що здійснює діяльність по виробництву, транспортуванню, зберіганню і реалізації харчових продуктів.

Харчові продукти і інгредієнти не можуть знаходитися в обороті, якщо вони містять забруднюючі речовини з перевищенням максимальних рівнів, приведених в Додатку, також забороняється исспользовать такі продукти як інгредієнти.

Забруднююча речовина - ця будь-яка біологічна речовина, у тому числі організми, мікроорганізми і їх частини, або хімічна речовина, стороння домішка або інша речовина, ставяще під загрозу безпека і придатність харчового продукту. У Додатку встановлені норми таких речовин : нітрати, мікотоксини, метали, 3-монохлорпропан-1, 2-диол (3 - MCDP), діоксин і ПХБ, поліциклічні ароматичні вуглеводні.

Крім того, Регламентом встановлені спеціальні вимоги до окремих видів харчових продуктів - арахісу, горіхів, іншого маслосодержащим насіння, сухофруктів, рису і кукурудзи.

Встановлено, що для відбору зразків і проведення досліджень (випробувань), які здійснюються в час держконтролю вмісту забруднюючих речовинвикористовуються методики відбору зразків і їх досліджень (випробувань), встановлені національними стандартами України. При обгрунтуванні неможливості застосування таких стандартів або їх відсутності застосовуються методики, встановлені відповідними міжнародними організаціями, у тому числі Міжнародною організацією по стандартизації, ISO, комісією Кодексу Алиментариус.

Продукти, що не відповідають вимогам Регламенту, і виготовлені і введені в обіг не пізніше чим через 12 місяців з дня набуття чинності Регламенту, залишаються в зверненні на ринку України до закінчення терміну їх придатності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини