Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Планується посилити соцзахист чорнобильців-ліквідаторів

6 червня 2016, 13:36
520
0
Автор:
Реклама

Комітет ВР з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує прийняти за основу законопроект № 4714 про внесення змін до Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" відносно соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Законопроектом пропонується встановити розміри мінімальних додаткових пенсій за шкоду, заподіяну здоров'ю учасників ліквідації аварії на ЧАЕС залежно від прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

Передбачено також заборонити будь-яке обмеженнятимчасове або постійне припинення виплати пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

А для учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які належать до категорії 2запропоновано надати право на першочергове безкоштовне надання щорічно санаторно-курортних путівок чи виплату компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

Зокрема, пропонується особам, які віднесені до категорії 1призначати щомісячну додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров'ю, в порядку і розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів, при цьому розмір вказаної пенсії учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС не може бути нижче для:

- інвалідів I групи - 100 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- інвалідів II групи - 75 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- інвалідів III групи, а також хворих внаслідок Чорнобильської катастрофи променевою хворобою - 50 % прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

Забороняється будь-яке обмеження, тимчасове або постійне припинення виплати щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю.

Пропонується також відмінити обмеження пенсій для працюючих пенсіонерів учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і виплачувати їм пенсії в повному розмірі без урахування отримуваного заробітку (доходу) незалежно від місця роботи, заборонивши застосування для таких осіб яких-небудь обмежень, тимчасового або постійного припинення виплати пенсій або щомісячного довічного грошового утримання.

Джерело: ВР

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини