Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

27 травня 2016, 13:40
3725
0
Реклама

1. Набули чинності зміни для розвитку державно-приватного партнерства

24 травня набув чинності Закон № 817 - VIIIяким передбачається зняття регуляторних бар'єрів для розвитку ГЧП, стимулювання залучення інвестиційних капіталовкладень в Україну, створення ефективніших механізмів для співпраці між державою і територіальними громадами (державними партнерами) і приватними партнерами у рамках ГЧП, поліпшення інвестиційних умов і гарантій для приватних інвесторів і так далі

2. НБУ понизив облікову ставку

З 27 травня облікова ставка понижена до 18% річних (з 19%) - про це говориться в рішенні Правління Національного банку України від 26 травня 2016 року № 25-рш "Про регулювання грошово-кредитного ринку". У НБУ повідомили, що зниження ставки стало можливим завдяки стійкій тенденції до уповільнення споживчої інфляції.

3. Прийнято рішення про "єдине вікно" на митниці

25 травня Кабміном прийнято рішення про введення на митниці автоматизованої системи "Єдине вікно" з 1 серпня 2016 року. Постанова передбачає здійснення усіх видів контролю (митного, санепідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та ін.) за допомогою ИТ-системи митниці. Час на ухвалення рішення контролюючим органом по здійсненню контролю складе 4 години - інакше застосовується принцип "мовчазної згоди".

4. Спрощені вимоги для створення приватних дитсадів

Новим Санітарним регламентом для дошкільних учбових закладів, який набув чинності 24 травня, передбачені умови, сприяючі створенню дитячих садів, у тому числі в житлових і нежитлових приміщеннях. У новій редакції регламенту багато спрощень. Так, за відсутності пищеблока в дитсаду допускається постачання готової продукції і тому подібне. У документі відсутня дрібна регламентація, але при цьому чітко визначені вимоги до чистоти, температурного режиму, освітлення, розпорядку дня.

5. Погоджений проект про введення уповноважених економічних операторів

Уряд схвалило для передачі у ВР законопроект про введення в Україні інституту уповноважених економічних операторів. Передбачається, що держава надаватиме добросовісним підприємствам сертифікати УЭО (сертифікат з надійності і безпеки і сертифікат на спрощення митних процедур). Залежно від виду сертифікату підприємства із статусом УЭО зможуть користуватися різними спрощеними процедурами.

6. Набув чинності порядок виплати АТ дивідендів

27 травня набув чинності Порядок виплати акціонерним товариством дивідендів. Встановленощо АТ здійснює виплату дивідендів через депозитарну систему чи безпосередньо акціонерам. Конкретний чин виплати дивідендів визначається рішенням загальних зборів акціонерів відносно усього випуску акцій відповідного акціонерного товариства.

7. Уточнені правила догляду та митниці товарів і ТС комерційного призначення

Постановою від 25 травня № 341 Кабмін вніс зміни у перелік підстав, за наявності яких може проводитися догляд (передосмотр) товарів, транспортних засобів комерційного призначення митними органами по дорученнях правоохоронних органів. Змінами встановлюється чітка форма доручень, вказані терміни проведення доглядів. Такі зміни повинні посприяти недопущенню проведення необгрунтованих доглядів, а також зменшенню часу митного оформлення.

8. Плануються зміни відносно авторського права на твори, створені за замовленням

Комітет ВР рекомендував до прийняття за основу законопроект № 3692яким пропонується врегулювати проблемні питання, пов'язані з придбанням, здійсненням і захистом автрорского права на службові твори. Зміни покликані розв'язати проблему приналежності майнових прав інтелектуальної власності на службовий твір і твір, створений за замовленням. Оскільки зараз спільна приналежність прав викликає багато ризиків для бізнесу, зокрема для високотехнологічних компаній.

9. Роз'яснені нюанси складання податкової накладної при передоплаті

ГФС роз'яснила у листі № 10328/6/99-99-15-03-02-15що у випадку якщо засоби, які не повертаються покупцеві за повернений товар, на підставі додаткової угоди придбавають статус передоплати за інший товар/послугу. На дату укладення такого додаткового договору постачальник зобов'язаний скласти податкову накладну такої передоплати і зареєструвати її в ЕРНН.

10. Мінюст переводить в онлайн-режим усі сервіси по реєстрації бізнесу

Вже найближчим часом Мінюст завершить процес перекладу в онлайн-режим усіх сервісів у сфері реєстрації бізнесу, які зараз надають місцеві органи влади і нотаріуси. Засоби, які будуть сплачені за ці реєстраційні дії, направлять до місцевого бюджету по місцю реєстрації компанії. Серед таких сервісів - первинна реєстрація компанії, реєстрація з власним, а не модельним статутом, зміна складу учасників і засновників, зміна директора, зміна видів діяльності (КВЕД).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини