Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відмовитися від адвоката можна тільки після його залучення

25 травня 2016, 14:30
8419
2
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у кримінальних справах 21 квітня 2016 року при розгляді справи № 5-381кс15 зробив висновок відносно забезпечення права на захист.

Зокрема, роз'яснено, що захисник як сторона карного виробництва придбаває такий статус в результаті процедури його залучення, а отже реалізація права на відмову від захисника можлива тільки після дотримання визначених в законі формальностей - після процедури залучення конкретного захисника-адвоката в карному виробництві.

При таких обставинах і враховуючи розміщення законодавцем положень про відмову і заміну захисника в статті 54 КПК - завершуючих нормах параграфа 3 глави 3, Суд дійшов висновку, що відмова від захисника, зокрема на первинному етапі карного виробництва, можливий тільки після його залучення до процесу самим підозрюваним або іншими особами на його прохання або за згодою або уповноваженим посадовцем.

Тому умова закону про обов'язкову присутність захисника при відмові від нього в карному виробництві, в якому його участь не обов'язкова, не торкається випадків, коли заздалегідь у виробництво захисник ще не притягувався.

На користь цього свідчать і юридичні конструкції, використані законодавцем в згаданих вище нормах параграфа 3 глави 3 КПК. Зокрема, в нормах статей 42, 45 - 54 справжні Кодекси говориться про "захисника", тобто про конкретизовану сторону карного виробництва, від персони якої можна відмовитися після її залучення до процесу, а не відмови від загального поняття "Права на захист".

Таким чином, Суд дійшов висновку, що затвердження заступника Генерального прокурора і захисника про те, що відмова підозрюваного від захисника без участі останньої є порушенням права на захист, яке суди усіх інстанцій безпідставно не визнали, а отримані таким чином докази у вигляді даних слідчого експерименту не визнали неприпустимим, не відповідають змісту карного процесуального закону.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини