Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснений порядок складання податкової накладної і розрахунку коригування

23 травня 2016, 11:55
1077
0
Автор:
Реклама

На дату повернення товару постачальник повинен скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної по операції з поставки такого товару. Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЕРНН одержувачем, розповіла ГФС в листі № 10328/6/99-99-15-03-02-15.

При цьому податківці додали, що у випадку якщо засоби, які не повертаються покупцеві за повернений товар, на підставі додаткової угоди придбавають статус передоплати за інший товар/послугу, на дату укладення такого додаткового договору постачальник зобов'язаний скласти податкову накладну на суму такої передоплати і зареєструвати її в ЕРНН.

Нагадаємо, п. 187.1 ст. 187 НК встановлено, що датою виникнення податкових зобов'язань по постачанню товарів/послуг вважається дата, що доводиться на податковий період, впродовж якого відбувається будь-хто з подій, що сталися раніше :

а) дата зарахування засобів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а у разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбутковування засобів в касі платника податку, а у разі відсутності такий - дата інкасації готівки у банківській установі, яка обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а у разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетину митного кордону України, оформлена згідно з вимогами митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документу, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

На дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови відносно реєстрації електронного підпису уповноваженої платником особи і зареєструвати цю накладну в ЕРНН у встановлений НК термін (п. 201.1 ст. 201 НК).

Згідно п. 192.1 ст. 192 НК, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи перегляд цін, що йде за постачанням, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань і податкового кредиту постачальника і одержувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, і зареєстрованого в ЕРНН.

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка видана їх одержувачеві - платникові податку, підлягає реєстрації в ЕРНН:

- постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних і вартісних показників у результаті не змінюють суму компенсації;

- одержувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальникові, для чого постачальник направляє складений розрахунок коригування одержувачеві.


Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини