Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спрощена процедура отримання дозволів АМКУ на концентрацію - діє Закон

18 травня 2016, 09:00
4323
0
Реклама

Сьогодні, 18 травня, набув чинності Закон від 26.01.2016 № 935 - VIII "Про внесення змін до Закону України "Про захист економічної конкуренції" (відносно підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями)"який повинен понизити регуляторний тиск на бізнес в частині узгодження угод злиття/поглинання з АМКУ.

Законом спрощена процедура отримання дозволу АМКУ на угоди з потенційно мінімальним впливом на конкуренцію в Україні, введена система попередніх консультацій з АМКУ (по зверненню заявника) відносно необхідної для подачі заяви інформації і документів.

Встановлено, що Антимонопольний комітет або адміністративна колегія АМКУ розглядає заяву за спрощеною процедурою впродовж 25 днів з дня вступу у разі, якщо:

- тільки 1 учасник концентрації здійснює діяльність на території України, або

- сукупна доля учасників концентрації на одному і тому ж товарному ринку не перевищує 15 %, або

- долі або сукупні долі учасників концентрації не перевищують 20 % на товарних ринках, на яких реалізується продукція (товари, роботи, послуги), без придбання або реалізації якої госпдіяльність будь-якого іншого учасника концентрації неможлива.

Згідно із Законом, концентрація може бути здійснена тільки за умови попереднього отримання дозволу Антимонопольного комітету або адміністративної колегії АМКУ, якщо:

- сукупна вартість активів або сукупний об'єм реалізації товарів учасників концентрації, з урахуванням стосунків контролю, за останній фінансовий рік, у тому числі за кордоном, перевищує суму, еквівалентну 30 мільйонам євро (по офіційному валютному курсу НБУ, що діяв в останній день фінансового року)при цьому вартість (сукупна вартість) активів або об'єм (сукупний об'єм) реалізації товарів в Україні не менше чим у двох учасників концентрації, з урахуванням стосунків контролю, перевищує суму, еквівалентну 4 мільйонам євро у кожного; чи

- сукупна вартість активів або сукупний об'єм реалізації товарів в Україні підприємства, по якому отримується контроль, або суб'єкта, активи, долі (акції, паї) якого отримуються у власність або отримані в управління і користування, або хоч би одного із засновників створюваного підприємства, з урахуванням стосунків контролю, за останній фінансовий рік перевищує суму, еквівалентну 8 млн євроі при цьому об'єм реалізації товарів хоч би одного іншого учасника концентрації, з урахуванням стосунків контролю, за останній фінансовий рік, у тому числі за кордоном, перевищує суму, еквівалентну 150 мільйонам євро.

У разі ненадання заявниками відомостей про кінцевих власників бенефіціарів (контролерах) суб'єктів господарювання - учасників концентрації АМКУ приймає рішення про відмові у розгляді заяви про надання дозволу на концентрацію, погоджені дії суб'єктів господарювання.

Також в Законі говориться, що у разі встановлення підстав для заборони погоджених дій, концентрації, органи АМКУ повідомляють їх учасникам про зміст таких підстав і встановлюють 30-денний термін для надання учасниками пропозицій по зобов'язаннямякі готові узяти на себе учасники для усунення негативного впливу погоджених дій, концентрації на конкуренцію, і які дозволяють АМКУ прийняти рішення про надання дозволу на погоджені дії, концентрацію. Цей термін може бути продовжений по клопотанню учасника.

Зобов'язання, узяті на себе учасниками, мають бути пропорційними обгрунтованим погрозам негативного впливу на конкуренцію, заявлених погоджених дій, концентрації, а вимоги по забезпеченню контролю за виконанням учасниками цих зобов'язань не мають бути надмірними.

Крім того, змінами підвищена плата для розгляду заяв органами АМКУ.

Очікується, що в результаті реалізації Закону навантаження на органи АМКУ, пов'язана з розглядом відповідних заяв, впаде на 50%.

"Можна припустити, що тепер АМКУ приділятиме більше уваги дійсно проблемним питанням конкуренції в Україні. Також бізнесу слід уважніше відноситися до угод, які вимагатимуть узгодження з урахуванням нововведень. Швидше за все, АМКУ активніше здійснюватиме моніторинг таких угод", - раніше відмічав у коментарі ЮРЛИГЕ Павло Логинов, керівник антимонопольного напряму відділу юридичних послуг КПМГ в Україні.


Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини