Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Членам сім'ї пацієнта хочуть гарантувати доступ в реанімацію

16 травня 2016, 16:50
1112
2
Реклама

У парламенті заорегистрирован законопроект № 4649 про внесення змін до Основи законодавства України про охорону здоров'я відносно допуску членів сім'ї, опікуна, опікуна до пацієнта у відділенні реанімації і інтенсивної терапії (ініціатори - народні депутати Е. Сотник, А. Черненко та ін.).

Згідно із законопроектом, керівництво установи охорони здоров'я або лікар повинні допустити членів сім'ї / опікуна / опікуна до пацієнта, який знаходиться у відділенні реанімації і інтенсивної терапії.

Такий допуск здійснюється згідно Положенню про допускзатвердженому керівництвом установи охорони здоров'я. При цьому установа охорони здоров'я зобов'язана забезпечити необхідні санітарно-гігієнічні умови для допуску, у тому числі у багатомісних палатах.

Законопроектом передбачається, що допуск може бути обмежений виключно у разі проведення в установі охорони здоров'я карантинних заходів. Якщо відповідно до Положення про допуск є підстави для відмови в такому допуску, рішення про відмову приймає головний лікар або заввідділенням. Рішення про відмову може бути оскаржене в адміністративному порядку або до суду.

Також пропонується встановити, що члени сім'ї (опікун, опікун), які допущені до пацієнта у відділенні реанімації і інтенсивної терапії, не забезпечуються безкоштовним живленням і умовами для проживання.

У пояснювальній записці відзначається, що зараз в цій сфері існують обмеження, визначені внутрішніми правилами установ охорони здоров'я. Також в наказі Мінохоронздоров'я СРСР від 31.07.1978 № 720 визначений санітарно-гігієнічний режим в операційному блоці, палатах і відділеннях реанімації і інтенсивної терапії, післяопераційних палатах і перев'язувальному. На думку авторів проекту, ці радянські вимоги застарілі і не відповідають медичним стандартам, введених у більшості країн ЄС, які відмовляються від практики обмеження допуску близьких осіб до пацієнтів, коли вони знаходяться в реанімації, і особливо гостро це питання стосується дітей. Відмітимо, що Мінохоронздоров'я запланувало зміни відносно допуску батьків до дітей у отделеия інтенсивної терапії.

Також депутати звертають увагу, що єдина для усіх установ охорона здоров'я правила допуску допоможе позбавитися від зловживань і корупції з боку медпрацівників.


Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини