Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експерти критикують ідею введення довірчої власності як засоби забезпечення зобов'язань

16 травня 2016, 09:03
675
0
Реклама

Парламентарі пропонують ввести в українське законодавство новий спосіб забезпечення виконання зобов'язань - право довірчої власності.

Так, згідно з тим, що відповідає законопроекту № 4188право довірчої власності предусматривает можливість кредитора виступати власником майна (на відміну від запоруки) і реалізувати предмет забезпечення від свого імені (без необхідності в рішенні суду або діях третіх осіб) у разі невиконання боржником свого зобов'язання.

Серед переваг довірчої власності відзначається можливість значно швидшого звернення стягнення на передане кредиторові майно, неможливість блокування цього процесу процедурою банкрутства або схемами перешкода реалізації запоруки.

УКБС в цілому підтримує ініціативу, спрямовану на зменшення кредитних ризиків і об'єму проблемних боргів, здешевлення кредитних ресурсів. В той же час, на думку експертів законопроект вимагає доопрацювання з урахуванням правових конструкцій, властивих правовій системі нашої держави. Адже українська правова система не допускає одночасного встановлення двох однакових прав власності або обмеженої власності на одно і те ж майно. Право власності в його континентальному сенсі або повністю зберігається за власником, або повністю втрачається їм.

Зокрема, експерти УКБС вважають недостатньо обгрунтованою пропозицію розглядати довірчу власність як спосіб забезпечення виконання зобов'язань.

Головне науково-експертне управління ВР в укладенні до законопроекту також говорить про уразливість з точки зору теорії цивільного права спроби розглядати довірчу власність як засіб забезпечення зобов'язань. На його думку, довірча власність повинна розглядатися як один з видів речових прав на чуже майно.

Важливо забезпечити довіру між кредиторами і боржниками, надавши останнім законодавчі гарантії забезпечення їх прав і упевненість в можливості збереження свого майна. Тому вимагають визначення зобов'язання кредитора в його стосунках з власником майна (довічним засновником) і відповідальність за порушення договору, відмічають в УКБС.

Джерело: УКБС

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини