Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд відмовився визнати факт озброєної агресії РФ

12 травня 2016, 15:00
10672
6
Автор:
Реклама

Шевченківський районний суд міста Києва відмовився визнавати факт озброєної агресії Росії проти України. Рішення у справі № 761/9437/15-ц було оголошене сьогодні, 12 травня.

Нагадаємо, розгляд справи за заявою Станіслава Батрина про встановленні факту озброєної агресії проти України почалося 8 вересня 2015 року.

МЗС і Генеральна прокуратура не заперечували проти задоволення заяви, але Президент в особі представника наполіг на відмові у встановленні факту озброєної агресії.

Керівник проекту "Відкритий Суд" Станіслав Батрин звернувся до Шевченківського районного суду з вимогою про встановлення факту озброєної агресії проти України ще 29 серпня 2014 року. Виробництво було відкрито після рішення апеляційного суду. У справі сталася заміна судді.

За час судового розгляду заявник і волонтери залучили в якості доказів більше 1000 листів офіційних документів органів державної влади в підтвердження фактів:

1) вторжени\ / напади збройних сил Російської Федерації на території України, а також окупацію і анексію частини території України;
2) блокади портів, узбережжя або повітряного простору, порушення комунікацій України збройними силами Російської Федерації;
3) напади збройних сил Російської Федерації на військові сухопутні, морські або повітряні сили або цивільні морські або повітряні флоти України;
4) напрям Російською Федерацією озброєних груп регулярних або нерегулярних сил, що здійснюють акти застосування озброєної сили проти України;
5) вбивств громадян України.

Таким ообразом, була відтворена хронологія підготовки Росією до вторгнення, самого вторгнення і наступного здійснення злочинів проти України. Це підтверджується офіційними відповідями Генштабу ВСУ, Міноборони, Міністерства внутрішніх справ, СБУ, Антитерористичного центру, органів розвідки і наявними в матеріалах розслідування ТСК Верховної Ради. Також отримані матеріали, які має в розпорядженні Генеральна прокуратура відносно озброєної агресії.

В ході судового розгляду були допитані ряд свідків. Зокрема, свідок Сенченко Андрій Виленович (в період окупації Криму і початку військових дій на Донбасі виконував обов'язки заступника глави Адміністрації Президента, голова ТСК по "Иловайск трагедії") привів обставини бездіяльності вищого керівництва країни в епізодах звільнення заручників. Зокрема, приведені обставини бездіяльності глави адміністрації Президента Бориса Ложкина.

9 лютого до суду поступив факс з адміністрації Президента за підписом Б. Ложкина з проханням відкласти засідання у справі з метою формування правової позиції і надання пояснень. Надалі Президент просив відмовити в задоволенні заяви про встановлення факту озброєної агресії Російської Федерації.

Цікава роль в процесі Міністерства внутрішніх справ : спочатку воно розмістило на сайті інформацію про володіння доказами присутності регулярних військ РФ на території України, але після витребування таких доказів судом МВС заявило, що не може їх надати, тому що людина, що їх розмістила, - у відрядженні. Докази не були надані всупереч вимогам суду.

Участь в справі беруть: заявник Батрин Станіслав Віталійович, Служба безпеки України, Міністерство оборони України, Міністерство закордонних справ України, Міністерство юстиції України, Генеральна прокуратура України, Антитерористичний центр при СБУ, Посольство Російської Федерації в Україні, Президент України в особі адміністрації Президента.

С. Батрин вважає це рішення політичним: "Треба брати на себе відповідальність, а навіщо? Ми послідовні, йдемо далі і оскаржимо рішення в апеляції, але завдяки безхребетності судів і виконавчої влади сьогодні Росія проінформує усі країни світу, навіть український суд не визнає агресію РФ. Нам варто набратися терпіння і рухатися у вибраному напрямі. Я думаю, суспільство має бути консолідованим навколо цього питання. По суті - це і є наша стратегічна мета: показати людям правду і об'єднати навколо національних інтересів".

За інформацією проекту "Відкритий Суд"

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Нова платформа від ЛИГА:ЗАКОН: повна правова картина дня, законодавство, шаблони договорів, аналітика і багато що інше, що необхідно для роботи юриста!
Спробувати безкоштовно
Купити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини