Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оголошений збір інформації про наміри бізнесу по репатріації дивідендів

28 квітня 2016, 17:03
1037
0
Реклама

Національний банк України готується до відміні заборони на купівлю і перерахування іноземної валюти з метою повернення за межу іноземному інвесторові дивідендів, затвердженою постановою від 03.03.2016 № 140.

З цією метою регулятор направив банкам електронне сполучення з проханням провести роботу з клієнтами для визначення їх намірів по поверненню дивідендів за кордон.

Здійснити репатріацію дивідендів зможуть:

- іноземні інвестори (у разі, якщо такі операції здійснюватимуться з використанням інвестиційного рахунку);

- емітенти корпоративних прав/акцій/інвестиційних сертифікатів, по яких здійснюється виплата дивідендів (у разі, коли сам емітент здійснює купівлю/перерахування інвалюти за кордон);

- депозитарну установу, яка обслуговує рахунок в цінних паперах депонента, - іноземного інвестора і забезпечує виплату за межу дивідендів по цінних паперах.

Кожна з вказаних осіб повинна вибрати тільки один уповноважений банк для проведення цієї операції. За спроби провести виплату дивідендів через декілька банків клієнт не буде допущений до цих операцій.

Банки, у свою чергу, повинні зібрати клієнтів і надати Національному банку до 20 травня наступну інформацію:

- особа, яка здійснюватиме купівлю/перерахування інвалюти з метою повернення за кордон дивідендів;
- уповноважений банк;
- період, за який виплачуються дивіденди, рік;
- загальна сума дивідендів, що підлягають поверненню за межу іноземному (-им) інвесторові (ам), грн. (для цілей заповнення форми перерахунок здійснюється по офіційному курсу гривні до іноземних валют, встановленому Нацбанком на 26 квітня 2016 року).

На основі отриманих цих НБУ розробить графік і порядок репатріації дивідендів. Виплати дивідендів в іноземній валюті за межу здійснюватимуться поступово впродовж певного періоду.

Національний банк планує відмінити заборону на репатріацію дивідендів і оголосити відповідний графік і порядок потім завершення другого перегляду програми розширеного фінансування з МВФ.

Джерело: НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини