Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судам роз'яснено, як застосовувати Закон про захист прав інвесторів

27 квітня 2016, 13:38
1965
0
Автор:
Реклама

Вищий господарський суд України в листі від 25 квітня 2016 року № 01-06/1474/16 роз'яснив, як застосовувати Закон № 289 - VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно захисту прав інвесторів", що набуває чинності 1 травня.

У господарському судочинстві вводиться нова категорія справ - спори між господарським суспільством і його посадовим обличчям (у тому числі посадовцем, повноваження якого припинені) про відшкодування збитківзаподіяних таким посадовцем суспільству його діями (бездіяльністю) (частина перша статті 12 ХПК доповнена новим пунктом 41).

Позивачем у таких справах являється господарське суспільство, в інтересах якого поданий позов про відшкодування збитків. Подати позовну заяву від імені господарського суспільства, а також заява про представництво позивача може учасник (акціонер) цього суспільства, якому сукупно належить 10 і більше відсотків статутного капіталу (простих акцій) суспільства. Ці особи матимуть статус представника відповідного суспільства і можуть здійснювати представництво суспільства особисто (фізособа), через свої органи (юрособа), через органи державної влади, органи влади АР Крим, органи місцевого самоврядування (держава, АР Крим, територіальна община), через інших своїх представників. При цьому учасник (акціонер), якому сукупно належить 10 і більше відсотків статутного капіталу (простих акцій) суспільства, може здійснювати представництво суспільства через одного з учасників (акціонерів) або спільно уповноважити на це інше обличчя (нова частина восьма статті 28 ХПК).

Особливості реалізації вказаними представниками прав про відмову від позову, зменшення розміру позовних вимог, зміни предмета або основи позову, укладення мирової угоди, відмови від апеляційної або касаційної скарги визначені в частині дев'ятої статті 28 ХПК (у редакції Закону).

Відповідачем у категорії справ, що вводиться, являється посадовець (у тому числі посадовець, повноваження якого припинені), до якого пред'явлена позовна вимога про відшкодування збитків. Відповідно, в цій категорії справ вказаний посадовець не має права представляти суспільство і призначати представника для участі в справі від імені господарського суспільства.

Вводиться офіційне обнародування оголошень у справах про відшкодування збитків, заподіяних господарському суспільству його посадовим обличчям. У програмі "Діловодство спеціалізованого суду" вводиться новий функціонал, за допомогою якого на сайті ВХСУ будуть оприлюднитися:

1) визначення про відкриття виробництва (впродовж двох днів з дня винесення, але не пізніше чим за 20 календарних днів до дня проведення судового засідання), визначень про прийняття до виробництва апеляційної або касаційної скарги - гіперпосилання на Єдиний держреєстр судових рішень;
2) інформація про оголошення перерви в судовому засіданні (впродовж 2 днів з дня такого оголошення, але не пізніше чим за 7 днів до наступного судового засідання);
3) заяви учасників (акціонерів) про призначення представників позивача (впродовж 2 днів з дня їх вступу до господарського суду).

У кожній справі публікуються:

- номер справи;
- найменування і адреса господарського суду;
- найменування позивача (повна назва господарського суспільства згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців і громадських формувань);
- місцезнаходження позивача (юридична адреса господарського суспільства згідно з даними Реєстру);
- ідентифікаційний код позивача;
- ціна позову;
- дата публікації кожного документу;
- найменування або ім'я представника (представників) позивача;
- інформація про призначення представника учасниками (акціонерами) господарського суспільства з вказівкою найменування або імені таких учасників (акціонерів), якщо позовна заява подана представником, призначеним учасниками (акціонерами) позивача відповідно до частини восьмої статті 28 ХПК.

Рішення і визначення господарських судів, передбачені частиною четвертої статті 48 ХПК, підлягають включенню в ЕГРСР не пізніше наступного дня після їх винесення. У разі оголошення в судовому засіданні тільки вступної і резолютивної частини рішення з подальшим виготовленням його повного тексту у встановлений законом термін, таке рішення вноситься в Реєстр не пізніше наступного дня після виготовлення повного тексту.



25 травня відбудеться практикум
"Корпоративне управління. Чи є життя в акціонерних товариствах після 1 травня 2016 року"?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини