Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пенсіонери можуть звернутися за перерахунком пенсії з урахуванням заробітку за будь-які 60 місяців страхового стажу

25 квітня 2016, 12:02
4066
1
Реклама

За бажанням пенсіонера у разі доцільності числення пенсії може здійснюватися у тому числі з урахуванням заробітку за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд. Така можливість передбачена Законом № 1043 - VIIIякий набув чинності 15 квітня.

Як роз'яснили в Минсоцполитики, згідно зі змінами для числення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за увесь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера і за умови підтвердження довідки про зарплату первинними документами або у разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року складає менше 60 місяців, для числення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

Таким чином, починаючи з 15 квітняза бажанням пенсіонера числення пенсії може здійснюватися у тому числі з урахуванням заробітку за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд незалежно від перерв по 30 червня 2000 року - за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами.

Положення Закону № 1043 - VIII поширюються також на осіб, яким пенсії призначені (перераховані) в період з 1 січня 2016 року до дня набуття чинності цього Закону.

Тобто особи, якою пенсії призначені до набуття чинності Закону № 1043, - VIII, за бажанням можуть звернутися в управління Пенсійного фонду України за перерахунком пенсії з урахуванням заробітку за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу.

Перерахунок призначеної пенсії буде зроблений на підставі поданих заяв з обліком термініввизначених статтею 45 Закону № 1043 - VIII, що передбачають, зокрема:

- у разі виникнення права на підвищення пенсії - з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідна заява з усіма необхідними документами подана до 15 числа включно

- з першого числа наступного місяця, якщо заява з усіма необхідними документами подана після 15 числа.

При цьому перерахунок з урахуванням заробітної плати за 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року проводиться не раніше дати набуття чинності Закону № 1043 - VIII, тобто, з 15 квітня 2016 року.

Джерело: Минсоцполитики

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини