Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

22 квітня 2016, 12:35
2852
0
Реклама

1. На iGov запустили онлайн-реєстрацію бізнесу

З 21 квітня на iGov з'явилася можливість онлайн-реєстрації ФОП і юрособи. Послуги безкоштовні і працюють по усій Україні. Для реєстрації ФОП або юрособи (будь-якої форми власності - від ТОВ до кооперативу) досить зайти через BankID, заповнити нескладну форму і підписати заявку ЭЦП. Через 1-2 дні по електронній пошті повідомлять, що компанія внесена в єдиний держреєстр, поставлена на облік в податкову і пенсійний фонд.

2. НБУ понизив облікову ставку до 19%

Національний банк прийняв рішення про зниження облікової ставки з 22% до 19% річних - з 22 квітня. Про це говориться в постанові № 278 "Про регулювання грошово-кредитного ринку". У разі успішної співпраці з МВФ Нацбанк обіцяє продовжити пом'якшення монетарної політики. Крім того, НБУ уніфікував ставку по 2-тижневих депозитних сертифікатах і облікових.

3. Набули чинності нові умови здійснення госпдіяльності по медпрактике

22 квітня набуло чинності постанова Кабміну № 285яким затверджені нові Ліцензійні умови для медичної практики. Документ надає можливість відкривати медичну практику ФОП, що не мають медичної освіти, але в той же час необхідно наймати лікарів по заявленій спеціальності. Також значно спрощується пакет необхідних документів для отримання ліцензії і сама процедура її отримання. Крім того, спрощені вимоги до здійснення ходеятельности банків пуповинної крові.

4. За основу прийнятий проект Закону про приватні детективи

Верховна Рада 19 квітня прийняла за основу законопроект № 3726 "Про приватну детективну (розшуковий) діяльність". Передбачається, що суб'єкти такої діяльності можуть здійснювати її індивідуально або через приватні детективні підприємства (агентства). Видача посвідчень здійснюється органами Нацполиции. Також в проекті визначений невичерпний перелік видів приватних детективних послуг, порядок застосування детективами спецзасобів і так далі. Мета закону - легалізувати приватну детективну діяльність.

5. Фіскальну службу реформують

Уряд погоджувало для передачі до парламенту законопроекти, які забезпечать реалізацію рекомендацій МВФ в питаннях реформування фіскальної служби. Зокрема, передбачається створення єдиного територіального органу ГФС на рівні регіону, якому будуть підпорядковані митниці і податкові інспекції. Також заплановано спрощення процедури админобжалования грошових зобов'язань платниками податків - єдиним рівнем оскарження буде центральний апарат ГФС.

6. Приватним медзакладам можуть дозволити займатися трансплантацією

21 квітня Верховною Радою прийнятий за основу законопроект № 2386а-1яким пропонується внести певні зміни в законодавство з метою удосконалення системи трансплантаційної служби України. Зокрема, право на здійснення діяльності по трансплантації надаватиметься установам охорони здоров'я і науковим установам усіх форм власності (зараз - тільки державні і комунальні установи охорони здоров'я).

7. ВР підвищила експортне мито на металобрухт

21 квітня парламентом ухвалений Закон "Про внесення змін до деяких законів України відносно зменшення дефіциту ломи чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості і відновлення об'єктів інфраструктури". Законом на 3 року підвищено експортне мито на на відходи і лом чорних металів - з 10 до 30 євро за тонну.

8. Винарям хочуть відмінити ліцензії на оптову торгівлю

Комітет ВР рекомендує прийняти законопроект № 2739яким пропонується надати право суб'єктові господарювання, що має ліцензію на виробництво алкогольних напоїв (вин виноградних і плодово-ягідних або напоїв медових) має право здійснювати оптову торгівлю вказаними алкогольними напоями без отримання окремої ліцензії. Але йдеться про виробництво вина з виноматериалов виключно власного виробництва (не придбаних).

9. Скарги юрособ на порушення підприємством природоохоронного законодавства не перевірятимуть

Мінекології наказом № 101 внесло зміни в Порядок перевірок суб'єктів господарювання відносно дотримання вимог природоохоронного законодавства. Встановленощо позапланова перевірка може проводитися на підставі обгрунтованого звернення тільки фізичної особи про порушення суб'єктом господарювання його законних прав (замість "звернення фізичних і юридичних осіб про порушення суб'єктом господарювання вимог законодавства").

10. ГФС роз'яснила особливості визнання операції безтоварної

Для підтвердження даних податкового обліку можуть братися до уваги тільки ті первинні документи, які складені у разі фактичного здійснення господарської операції. Про це розповіла ГФС в листі № 7862/6/99-99-19-02-02-15роз'яснюючи нюанси визнання операції безтоварної. Якщо ж фактичного здійснення хозоперации не було, відповідні документи не можуть вважатися первинними документами для цілей ведення податкового обліку навіть за наявності усіх формальних реквізитів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини