Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

15 квітня 2016, 15:25
2757
0
Реклама

1. Ухвалений довгожданий Закон для ринку б/у автомобілів

12 квітня ВР ухвалила Закон (законопроект № 3046-д)яким носяться зміни в НК відносно порядку визначення бази оподаткування ПДВ для операцій з уживаними товарами. Зокрема, поширено застосування маржинального принципу для визначення бази оподаткування ПДВ операцій з поставки б/у товарів на операції з поставки товарів, придбаних у будь-яких осіб, які не є платниками вказаного податку; виключена умова про однорідність би/у товарів при визначенні бази оподаткування при їх продажі. Завдяки Закону очікується повноцінна торгівля б/у автомобілями через офіційні дилерські мережі.

2. Затверджена реформа Офісу великих платників податків

Кабмін постановою № 247 реорганізував спеціалізовані ДПІ по обслуговуванню великих платників. Центральний офіс по обслуговуванню великих платників податків перейменований в Офіс великих платників податків ГФС. А СГНИ в містах Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі, Луганську, Львові, Одесі і Харкові приєднуються до Офісу великих платників податків ГФС, утворюючи єдина юрособа. У рамках реформи за кожною компанією буде закріплений податковий консультант-координатор.

3. Встановлена ціна подачі в АМКУ скарги по публічних закупівлях

Кабмін постановою № 291 встановив розмір плати за подачу скарги в орган оскарження (АМКУ) відповідно до Закону про публічні закупівлі. Плата стягується в наступних розмірах: 5 000 грн. - у разі оскарження процедури закупівлі товарів або послуг; 15 000 грн. - у разі оскарження процедури закупівлі робіт.

4. Діють ліцензійні умови для будівництва об'єктів IV - V категорій

15 квітня набуло чинності постанова Кабміну № 256яким затверджені Ліцензійні умови і Перелік видів робіт здійснення господарської діяльності по будівництву об'єктів IV і V категорій складності. Значно зменшено кількість робіт у сфері будівництва, що підлягають ліцензуванню. У Переліку усунено дублювання, а його зміст оптимізований. Нові документи спрощують ведення госпдіяльності для проектантів, забудовників, які будують нескладні об'єкти, а також для постачальників інжинірингових послуг.

5. Порядок надання спецдозволів на користування надрами вдосконалений

Кабмін постановою № 277 вніс зміниякими удосконалив норми порядку надання спецдозволів на користування надрами і порядку проведення аукціонів з їх продажу. Усувається надлишок регулювання отримання спецдозволів, скорочуються узгодження, підстави отримання спецдозволів без аукціону.

6. Затверджені ліцензійні умови госпдіяльності по медичній практиці

Кабінет Міністрів постановою № 285 затвердив Ліцензійні умови здійснення госпдіяльності по медичній практиці. Документ встановлює організаційні, кадрові і технологічні вимоги до матеріально-технічної бази ліцензіата, визначає вичерпний перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії. Дія умов поширюється на усіх юрособ і фізосіб-підприємців, які здійснюють госпдіяльність по медичній практиці.

7. Запропоновано ухвалити Закон про офшори

У Раді групою депутатів зареєстрований законопроект № 4380 "Про податковий суверенітет України і офшорні компанії", яким пропонується ввести офшорне мито. Усі політично значущі особи зобов'язані задекларувати свою власність, яка знаходиться в межах офшорної юрисдикції, і сплатити офшорне мито. Також визначається перелік офшорів. А законопроектом № 4381 запропоновано внести відповідні зміни в НК, зокрема, податковий дискримінувати офшорні компанії відносно неофшорних резидентів України.

8. Кабмін уточнив, як використовуються держзасоби для підтримки АПК

Постановою № 267 Кабмін ствердив зміни в Порядок використання засобів, передбачених в держбюджеті для здешевлення кредитів в АПК. Уточнюється, як компенсація надається суб'єктам господарювання АПК по укладених кредитних договорах в 2015 і 2016 року. Компенсація надається за нараховані і сплачені в поточному році відсотки за користування кредитами у розмірі 50% облікової ставки НБУ, діючої на дату нарахування відсотків, але не вище за розміри, передбачені кредитними договорами.

9. Для виробництва наркотичних засобів затверджені ліцензійні умови

Кабмін постановою № 282 затвердив Ліцензійні умови здійснення госпдіяльності по культивуванню рослин, включених в таблицю I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, розробці, виробництву, виготовленню, зберіганню, перевезенню, придбанню, реалізації (відпустці), ввезенню на територію України, вивезенню з території України, використанню, знищенню наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених у вказаний перелік. Дія документу поширюється на усіх суб'єктів господарювання (юрособи, ФОП), які мають ліцензію на здійснення медичної або ветеринарної практики.

10. Бізнес-омбудсмен розповів про досягнення за рік роботи

Рада бізнес-омбудсмена України опублікував звіт за 2015 рік, в якому підвів підсумки діяльності по захисту інтересів українських підприємців. Так, в 2015 році Рада ініціювала 342 розслідування, прямий фінансовий вплив розслідувань в звітному періоді склав 2,7 мільярда гривень. У звітному році найбільш проблемними для українського бізнесу виявилися податкові питання (затримка повернення ПДВ, перевірки державних фіскальних органів, проблеми електронного адміністрування ПДВ і митне оформлення) і окремі аспекти стосунків з силовими структурами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини