Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Предмет іпотеки, реалізований в ліквідаційній процедурі з припиненням обтяження, не можна стягнути

6 квітня 2016, 15:55
2369
0
Автор:
Реклама

Верховний суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 30 березня 2016 року розглянув справу 6-2684цс15 по позову про звернення стягнення на предмет іпотеки і зустрічному позову про визнання недійсним договори купівлі-продажу кредитного портфеля.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Згідно із статтею 5 Закону № 2343 - XII "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом" (у редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) виробництво у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексоміншими законодавчими актами України.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкротом і відкриття ліквідаційної процедури відміняється арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкротом, або інші обмеження за розпорядженням майном такого боржника (пункт 6 частин першої статті 23 Закони № 2343 - XII).

Обличчя, до якого перейшло право власності на майно, яке було предметом іпотеки, але реалізовано в межах ліквідаційної процедури з припиненням обтяженняне придбаває статусу іпотекодавця і на таке майно не може бути обернене стягнення по підставах, передбачених статтями 38, 39 Закону "Про іпотеку".

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини