Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ зробив висновок відносно іпотеки житла дитини

28 березня 2016, 15:15
2306
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні судової палати у цивільних справах 16 березня 2016 року рассмотерл справа 6-2918цс15 про визнання договору іпотеки недійсним.

При розгляді була сформована наступна правова позиція.

Згідно із статтею 12 Закону "Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей" держава охороняє і захищає права і інтереси дітей при здійсненні угод відносно нерухомого майна. Неприпустимо зменшення або обмеження прав і інтересів, що охороняються законом.

Частиною третьої статті 17 Закону "Про охорону дитинства" передбачено, що батьки або особи, їх замінюючі, не мають права без дозволу органів опіки і опікування, наданого відповідно до закону, укладати договори, що підлягають нотаріальному посвідченню і / або державній реєстрації, відмовлятися від майнових прав, що належать дитині, здійснювати розподіл, обмін, відчуження житла, зобов'язуватися від імені дитини порукою, видавати письмові зобов'язання.

Батьки малолітньої дитини не мають права без дозволу органу опіки і опікування здійснювати угоди відносно його майнових прав, у тому числі і відмовлятися від майнових прав дитини (пункт 3 частини другої статті 177 СК).

Відповідно до частини третьої статті 18 Закону "Про охорону дитинства" органи опіки і опікування зобов'язані здійснювати контроль за дотриманням батьками або особами, їх замінюючими, майнових і житлових прав дітей при відчуженні жител і купівлі нового житла.

Отже у разі здійснення угоди відносно нерухомого майна (договір іпотеки), право власності на яке або право користування яким мають діти, попередня згода органу опіки і опікування є обов'язковою.

Укладення батьками угод, предметом яких є житла, право користування якими мають малолітні або неповнолітні діти, без попередньої згоди органу опіки і опікування є основою для визнання цих угод недійсними відповідно до статей 203, 215 ГК.

Частиною першої статті 405 ГК визначено, що члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону.

По сенсу цієї статті право членів сім'ї власника будинку користуватися цим житлом може виникнути і існувати тільки за наявності права власності додому у особи, членами сім'ї якого вони є; з припиненням права власності особи втрачається і право користування житлом у членів його сім'ї.

Вирішуючи спори по захисту прав дітей при укладенні договорів іпотеки, суди повинні у кожному конкретному випадку перевіряти право користування житлом дитиною, яке може грунтуватися на документальній основі (довідка про наявність зареєстрованих осіб на житловій площі, серед яких вказана і дитина) і на законі (стаття 405 ГК).

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини