Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ роз'яснив, як рахувати пеню по аліментах

28 березня 2016, 11:29
1361
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 16 березня 2016 року розглянув справу № 6-300цс16 про стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів.

Згідно правову висновку Суду, оскільки аліменти призначаються і виплачуються (стягуються) щомісячно, то по сенсу статті 196 СК пеня нараховується на усю суму заборгованості, а її нарахування обмежується сумою несплачених аліментів за той місяць, в якому не проводилося стягнення аліментів.

При цьому сума заборгованості по аліментах за попередні місяці не додається до заборгованості за наступні місяці, а кількість днів прострочення обчислюється виходячи з того місяця, в якому аліменти не виплачувалися.

Тобто неустойка (пеня) за один місяць вважається таким чином: заборгованість по аліментах за місяць помножена на 1% пені і на кількість днів місяця, в якому виникла заборгованість, а загальна сума неустойки (пені) визначається шляхом додавання нарахованої пені за кожного з прострочених платежів (за кожен місяць).

Така ж правова позиція була висловлена при перегляді справи № 6-94цс15.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини