Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати запропонували створити Фінансову поліцію

21 березня 2016, 09:05
893
2
Реклама

У парламенті зареєстрований депутатський законопроект № 4228 "Про Фінансову поліцію".

Пропонується створити Фінансову поліцію, яка здійснюватиме заходи по попередженню, виявленню, припиненню, розслідуванню і розкриттю злочинів у сфері формування і використання фінансових ресурсів держави (у тому числі різних форм фінансової допомоги іноземних держав), економічній безпеці.

У проекті передбачений перелік статей УК, досудове розслідування по яких належить до перебування під слідством ФП. Якщо в ході розслідування таких злочинів будуть встановлені інші пов'язані злочини (вказаний конкретний перелік), то ФП зможе їх також розслідувати.

Систему ФП, згідно із законопроектом, складатимуть центральний апарат і до 7 територіальних управлінь.

Максимальна чисельність працівників пропонується не більше 3000 людина, якою визначений вичерпний перелік підстав припинення повноважень, встановлений їх особливий правовий і соціальний захист, належні умови оплати праці.

Визначена процедура конкурсного відбору керівника, його заступників і інших працівників ФП.

Планується, що Фінансова поліція отримає достатні повноваження для ефективної роботи - детективи здійснюватимуть оперативно-розшукову діяльність, а також досудове розслідування злочинів. Крім того, цей орган матиме право прямого доступу до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів і банок даних, утримувачем (адміністратором) яких є держоргани або органи місцевого самоврядування, наявність достатніх фінансових і матеріально-технічних ресурсів.

Запропоновані також зміни в КПК і УК для усунення суперечок з приводу того, чи підлягає постанова слідчого судді обов'язковому виконанню, і чи передбачена карна відповідальність за невиконання такого рішення.

Законопроектом передбачено особисту матеріальну відповідальність працівників ФП за збиток, заподіяний їх діями/рішеннями. Такий підхід забезпечить відхід від принципу колективної безвідповідальності.

У проекті говориться, що у складі центрального управління ФП діє підрозділ внутрішнього контролю, який підкоряється Міністрові фінансів.

Фінансова поліція двічі в рік публікує детальний звіт про свою діяльність, в якому, зокрема, треба врахувати показник об'єму тіньового бізнесу в Україні.

Відповідно, передбачена ліквідація податкової міліції, за винятком працівників спецпідрозділу "Фантом"який займається боротьбою з економічною злочинністю і контрабандою уздовж лінії зіткнення в межах Донецької і Луганської областей, працівники якого перекладаються на службу в поліцію особливого призначення.

Також зареєстрований супутній законопроект № 4229 про внесення змін до Бюджетного кодексуяким пропонується вказати нових головних розпорядників бюджетних коштів - Фінансову поліцію і Державне бюро розслідувань.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини