Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується остаточно відмінити друк для бізнесу

12 березня 2016, 12:25
3521
0
Реклама

Депутати від коаліції подали до парламенту законопроект № 4194 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно використання друку юридичними особами і фізичними особами - підприємцями".

Законопроектом пропонується виключити:

- вимоги про обов'язкове використання друку (незалежно від їх наявності у суб'єктів господарювання);

- можливість визнання документу (угоди, угоди) недійсним (неув'язненим, недосконалим) у зв'язку з відсутністю відбитку друку;

- ст. 189-2 КоАП про відповідальність за порушення правил виготовлення і порядку обліку і зберігання друку і штампів.

У Цивільному кодексі замість короткої статті про те, що суб'єкт господарювання "може мати друк" пропонується її нова редакція, згідно якої суб'єкт господарювання має право використовувати у своїй діяльності друк.

Незалежно від того, чи використовує суб'єкт господарювання друк у своїй діяльності, друк не може бути обов'язковим реквізитом будь-якого документу, який подається від імені підприємства органам держвлади або місцевого самоврядування.

Якщо законом прямо не встановлене інше, копія документу, яка на виконання вимог законодавства подається суб'єктом господарювання органу державної влади або місцевого самоврядування, вважається завіреною в установленому порядку, якщо такій копії проставлений підпис уповноваженого обличчя такого суб'єкта господарювання або особистий підпис фізособи-підприємця. Орган не має права вимагати нотаріального завірення у разі, якщо така вимога не встановлена законом.

Крім того, законопроектом передбачена адмінвідповідальність за здирство держорганом чи органом місцевого самоврядування наявності відбитку друку на офіційному документі або відмова прийняти документ без друку - штраф 50 - 100 нмдг.

Законом № 1206 - VII був введений перехід від обов'язкового до добровільного використання друку юридичними особами, при цьому існує цілий ряд законів, які роблять відбиток друку обов'язковим реквізитом документів, говориться в пояснювальній записці до проекту. До того ж, в господарській і правозастосовній діяльності відбиток друку часто помилково сприймається як доказ наявності повноважень у особи, що підписала документ. Законопроект покликаний вирішити ці і інші проблеми.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини