Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На стягнутий судом і не повернений борг не нараховуються 3 % річних

11 березня 2016, 15:44
1692
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 2 березня 2016 року розглянув справу № 6-2491цс15 про стягнення грошових коштів.

При розгляді була сформована правова позиція відносно нарахування відсотків на грошові кошти, стягнуті судом, які не були повернені.

Статтею 625 ГК визначені загальні правила відповідальності за порушення грошового зобов'язання, його дія поширюється на усі види грошових зобов'язань, якщо інше не передбачене спеціальними нормами, регулюючими громадські стосунки з приводу виникнення, зміни або припинення окремих видів зобов'язань. Дія статті поширюється на порушення грошового зобов'язання, що існувало між сторонами до ухвалення рішення суду. При цьому частина п'ята статті 11 ГК, в якій говориться про те, що у випадках, встановлених актами цивільного законодавства, громадянські права і обов'язки можуть виникати з рішення суду, не дає підстав для застосування положень статті 625 ГК у разі наявності між сторонами деліктних, а не зобов'язальних правовідносин. З рішення суду зобов'язальні правовідносини не виникають, оскільки вони виникають з актів цивільного законодавства, про що і говориться в статті 11 ГК, адже рішення суду лише підтверджує наявність або відсутність правовідносин і вносить в них ясність і визначеність.

Суд, визнаючи недійсним договір купівлі-продажу, застосував двосторонню реституцію, на виконання якої вирішив стягнути з відповідачів на користь позивача отримані від нього за продаж будинку засоби, які відповідачі не повернули. У зв'язку з цим застосуванню підлягає стаття 1212 ГК, згідно якої особа, приобревшее майно або що зберегло його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової основи (безпідставно придбане майно), зобов'язана повернути тому, що потерпіло це майно. Обличчя зобов'язане повернути майно і тоді, коли основа, на якій воно було придбане, з часом відпала. Це положення застосовується і до вимог про повернення виконаного по недійсній угоді.
Якщо без достатньої правової основи отримуються або зберігаються гроші (як готівкові, так і безготівкові), на них нараховуються відсотки відповідно до статті 536 ГК з того часу, коли набувач дізнався або повинен був дізнатися про безпідставність придбання або збереження грошових коштів.

У разі стягнення безпідставно придбаних або отриманих грошей нараховуються відсотки відповідно до статті 536 ГК і виключається стягнення 3% річних від простроченої суми відповідно до частини другої статті 625 справжнього Кодексу.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини