Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують врегулювати садівництво громадян

1 березня 2016, 17:13
1718
0
Автор:
Реклама

Народні депутати Григорій Заболотний і Іван Кириленко зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 4096 про садівництво громадян.

Проектом регулюються питання відносно:

- особливостей приватизації земельних ділянок, які були надані громадянам для ведення садівництва в 2002 р.;
- організації землекористування садівничих товариств як об'єднань громадян;
- особливостей організації використання і охорони земельних садових ділянок у складі землекористування садівничих товариств;
- врегулювання внутрішніх майнових стосунків;
- надання статусу постійного приміщення і території тимчасового проживання і відпочинку на території садівничих товариств;
- вирішення суперечок і порядку ліквідації садівничих суспільств.

Також законопроектом визначається відповідний термінологічно-понятійний апарат. Зокрема, відзначається, що садівництво громадян - це види (форми) садівництва, які проводяться громадянами індивідуально або особами, які знаходяться в сімейних або споріднених стосунках і спільно проживають, у складі садівничих суспільств, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання з/х продукції, реалізації надлишків такої продукції і сімейного оздоровлення.

Ведення садівництва може здійснюватися громадянами як у складі садівничого суспільства - колективне садівництво, так і самостійно - індивідуальне садівництво.

Індивідуальне садівництво - це вид використання земельної ділянки і форма ведення споживчого з/х виробництва, заснованого на індивідуальному або сімейному використанні земельних ділянок, наданих для садівництва.

Колективне садівництво - це вид використання земельної ділянки і форма ведення споживчого з/х виробництва шляхом об'єднання громадян, що ведуть індивідуальне садівництво, в садівничі суспільства з реєстрацією статуту, відповідно до вимог якого члени суспільства індивідуально використовують свої земельні ділянки, надані для садівництва на умовах визначених законом і Статутом суспільства.

У проекті вказано, що садівниче товариство здійснює свою діяльність як неприбуткове, некомерційне добровільне об'єднання громадян з метою захисту і задоволення своїх економічних, соціальних, екологічних і інших інтересів в процесі використання земельних ділянок для ведення садівництва у складі суспільства.

Згідно із законопроектом облік заяв громадян на отримання земельної ділянки для ведення садівництва здійснюють сільські, селищні і міські ради по місцю розташування земельних ділянок.

Ініціатори законодавчої ініціативи вважають, що ухвалення законопроекту дозволить упорядкувати правові основи організації використання земельних ділянок громадян - членів колективного садівництва і земель загального користування садівничого товариства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини