Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ в новій редакції виклав роз'яснення по штрафах

25 лютого 2016, 17:00
1335
0
Реклама

Пройшло всього 5 місяців з дня прийняття рекомендаційних роз'яснень про порядок розрахунку накладення штрафів за порушення законодавства конкуренції, а Антимонопольний комітет України оперативно підготував і 17 лютого опублікував у себе на сайті "Версію 2.0". рекомендаційних роз'яснень (http://www.amc.gov.ua/amku/control/main/uk/publish/article/ 121390).

Що ж поглибив АМКУ? Визначення розмірів штрафів за порушення інформаційного характеру (наприклад, представлення неповної інформації в АМКУ) в попередній редакції роз'яснення були виписані досить непогано, проте виникали ситуації, коли спрогнозувати наслідки того або іншого порушення було не просто. "Версія 2.0" рекомендаційних роз'яснень уточнює і усуває цілий ряд неоднозначностей, допрацьована таблиця з розмірами штрафів стала набагато більше інформативною.

Що стосується нових впроваджень, то моменти, які були недостатньо розкриті або упущені раніше, нарешті знайшли своє віддзеркалення в новій редакції роз'яснень. Так, запропонований механізм розрахунку штрафів за порушення, пов'язані з недобросовісною конкуренцією і погодженими діями під час проведення державних закупівель. Територіальним відділенням АМКУ знову нагадали про максимальні розміри штрафів, які вони можуть стягати, а також запропонували менші розміри за відповідні порушення законодавства.

Відмітимо, що АМКУ відшліфував механізм розрахунку штрафів за порушення правил здійснення концентрації. Також значно посилені наслідки повторного здійснення порушень законодавства про захист економічної конкуренції (збільшення в 2 рази від базового розміру штрафу).

Але концептуальна проблема рекомендаційних роз'яснень в новій редакції лежить в тій же площині, в якій знаходилася раніше, і багато в чому не пов'язана з компетенцією АМКУ.

У разі, якщо парламент прийме нарешті закон, АМКУ, що зобов'язує затвердити методику розрахунку штрафів (у основу якої напевно йтимуть рекомендаційні роз'яснення) - це дозволить вивести документ повністю на офіційний рівень, що, нарешті, зніме питання про можливість використання його в судах.

І все-таки, оперативність АМКУ в поліпшенні рекомендаційних роз'яснень викликає позитивні емоції. Дозволимо собі сподіватися на те, що надалі традиція швидко зважати на думки експертного співтовариства і практичні результати роботи буде продовжена, і бізнес отримає прозорі і зрозумілі орієнтири для своєї щоденної діяльності.

Павло Логинов, керівник практики антимонопольного права КПМГ в Україні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини