Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст роз'яснив деякі нюанси призначення держреєстраторів

4 лютого 2016, 11:13
1385
1
Автор:
Реклама

У листі № 307/8/32-16 Мінюст роз'яснив деякі нюанси призначення держреєстраторів.

З 1 січня 2016 року в новій редакції діє Закон "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжили"Закон "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців і громадських формувань" (далі - закони)а також 5 січня набув чинності наказ Мінюсту № 2790/5 "Про врегулювання стосунків, пов'язаних із статусом державного реєстратора".

Згідно ст. 9 Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжили" держреєстратором є:

- громадянин України, який має вищу освіту за фахом правознавство, відповідає кваліфікаційним вимогам, встановленим Мінюстом, і знаходиться в трудових стосунках з суб'єктом держреєстрації прав;

- нотаріус і держвиконавець.

У ст. 6 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців і громадських формувань" передбачена аналогічна норма, згідно якої держреєстратором може бути громадянин України, який має вищу освіту, відповідає кваліфікаційним вимогам, і знаходиться в трудових стосунках з суб'єктом державної реєстрації (окрім нотаріусів), і нотаріус.

Згідно Кваліфікаційним вимогам до держреєстратора, для держреєстраторів прав на нерухоме майно, держреєстраторів юрособ, фізосіб - підприємців і громадських формувань, окрім вимог, передбачених законами, встановлюються наступні вимоги:

- вільне володіння державною мовою,

- стаж роботи за фахом на держслужбі на посаді не нижче провідного фахівця не менше 1 року або стаж роботи в інших сферах управління не менше 3 років.

Тобто, для осіб, які здійснюватимуть функції держреєстраторів прав на нерухоме майно, держреєстраторів юрособ, фізосіб - підприємців і громадських формувань, встановлені єдині кваліфікаційні вимогищо дозволяє при необхідності покласти виконання функцій держреєстратора на одну і ту ж особуяка відповідає відповідним вимогам.

За таких умов суб'єкти держреєстрації, визначені законами, відповідно до вимог трудового законодавства забезпечують прийняття на посаді держреєстраторів осіб, на яких за умови їх відповідності встановленим кваліфікаційним вимогам, покладаються функції держреєстраторів прав на нерухоме майно, держреєстраторів юрособ, фізосіб - підприємців і громадських формувань. При цьому в посадових інструкціях або трудових договорах (контрактах) обов'язково повинно вказуватися, що відповідна особа є держреєстратором згідно із законами і виконує функції держреєстратора. У штатний розклад суб'єктів держреєстрації можуть бути внесені як окремі посади держреєстраторів, так і посади держреєстраторів у складі департаменту, відділу або сектора.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини