Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

29 січня 2016, 14:21
2902
0
Реклама

1. Міняються правила контролю за економічними концентраціями

28 січня ухвалений Закон відносно підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями. Внесені зміни в Закон про захист економічної конкуренції: вводиться спрощена процедура отримання дозволів АМКУ на угоди з потенційно мінімальним впливом на конкуренцію в Україні, впроваджується система попередніх консультацій з АМКУ з приводу подачі документів, істотно підвищені порогові показники, перевищення яких вимагає отримання дозволу на угоду злиття/поглинання і так далі. Закон повинен понизити регуляторний тиск на бізнес в частині узгодження угод злиття/поглинання з АМКУ.

2. Нацбанк залишив облікову ставку незмінній

Правління Національного банку України вирішило залишити облікову ставку на рівні 22% річних. Про це говориться в постанові Правління НБУ від 28 січня 2016 року № 40 "Про регулювання грошово-кредитного ринку".

3. Нові правила приватизації держпідприємств заздалегідь схвалені

Верховна Рада 28 січня прийняла за основу законопроект № 2319а-дяким планується внести зміни Закон про приватизацію державного майна - не допускати до процесів приватизації в якості покупців осіб з РФ, залучати радників до ширшого круга підприємств, відмінити норму про обов'язковий продаж через біржу міноритарного пакету акцій великих держкомпаній і так далі. Прогнозовані результати - збільшення інвестицій, зменшення корупції, оновлення застарілого законодавства. Цей закон дуже чекає ФДМУ для початку масштабної приватизації.

4. Комітет ВР підтримав законопроект про реструктуризацію кредитів юрособ

Комітет ВР з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендує прийняти за основу законопроект № 3555 "Про фінансову реструктуризацію", що припускає встановлення процедури реструктуризації кредитів юридичних осіб. Передбачається добровільна, а не обов'язкова участь підприємств в такій реструктуризації.

5. Митне оформлення гуманитарки прискорюється

Закон № 865 - VIII відносно недопущення затягування термінів контролю гуманитарки на митниці набув чинності 28 січня. Встановлено, що спеціально уповноважені держоргани з питань гуманітарної допомоги зобов'язані в день ухвалення рішення про визнання товарів гуманітарною допомогою розмістити його на своєму офіційному сайті - це буде основою для його використання органами, що здійснюють державний санітарно-епідеміологічний, ветеринарно-санітарний, фітосанітарний, екологічний і радіологічний контроль. Законом гарантується оперативне, безкоштовне і якісне проведення контролю.

6. Мінфін готує законопроект про уповноважених економічних операторів

Міністерство фінансів розробляє проект Закону про уповноважених економічних операторів. Планується регламентувати процедуру визнання підприємств уповноваженими економічними операторами - встановити вичерпний перелік критеріїв, виконання яких дасть підприємствам можливість імпортувати товари з використанням спеціальних спрощень митного оформлення.

7. Діють оновлені правила конкурсного відбору оцінювачів

ФДМУ наказом № 2075який набув чинності 29 січня, відновив Положення про конкурсний відбір суб'єктів оцінної діяльності. Нова процедура відбору виключає вплив суб'єктивних чинників, дозволяє визначати серед учасників конкурсного відбору найбільш досвідчених, врахувати як позитивний досвід компаній і оцінювачів, так і негативний, запобігти концентрації робіт за оцінкою серед "вузького круга" оцінювачів і так далі

8. Депутати хочуть усунути неточності в Законі про публічні закупівлі

Стала відома причина, чому досі не пописаний Закон про публічні закупівлі. Так, депутатами планується усунути неточності і неузгодженості в тексті Закону. Для цього підготовлена порівняльна таблиця, яка була підтримана на засіданні профільного Комітету ВР 27 січня.

9. Ліцензуванням госпдіяльності по перевезеннях займеться Укртрансбезопасности

29 січня набула чинності постанова № 1191яким Кабмін вніс зміни у перелік органів ліцензування. Передбачено, що ліцензування госпдіяльності по перевезенню пасажирів, небезпечних вантажів і небезпечних відходів річковим, морським, автомобільним, же/д транспортом, міжнародних перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом здійснює Укртрансбезопасности (а не Укртрансинспекция і Укрморречинспекция).

10. Мінохоронздоров'я хоче ввести обов'язкове страхування відповідальності спонсора при випробуванні ліків

Мінохоронздоров'я розробив законопроект про внесення змін відносно клінічних випробувань лікарських засобів. Запропоновано закріпити єдине найменування виду страхування - страхування відповідальності спонсора на випадок спричинення шкоди життю і здоров'ю суб'єктів дослідження (пацієнтів, здорових добровольців) - і включити його в перелік обов'язкових видів страхування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини