Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд пропонує ухвалити Закон про опіку і опікування над повнолітніми

25 січня 2016, 16:16
1180
0
Реклама

Уряд подав до парламенту законопроект № 3786 "Про опіку і опікування над повнолітніми недієздатними особи і особами, цивільна дієздатність яких обмежена".

Метою законопроекту є прийняття уніфікованого законодавчого актуяким би визначалися правові, соціальні і організаційні основи і гарантії держполітики у сфері опіки і опікування над вказаними особами, а також внесення змін до чинних нормативно-правових актів для забезпечення єдиних підходів до регулювання відповідних правовідносин.

У законопроекті говориться, що фізичні і юридичні особи в течію 3 днів з моменту, коли їм стало відомо про повнолітніх осіб, що потребують опіки і опікування, зобов'язані усно або письмово повідомити про це органу опіки і опікування по місцю виявлення таких повнолітніх осіб або за місцем проживання/перебування.

Суд приймає рішення про визнання повнолітньої особи недієздатнимякщо воно внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатне усвідомлювати значення своїх дій і (чи) керувати ними.

Суд приймає рішення про обмеженні цивільної дієздатності повнолітньої особи, якщо воно:

1) страждає психічним розладом, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій і (чи) керувати ними;

2) зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, психотропними речовинами, їх аналогами і прекурсорами, токсичними речовинами, азартними іграми, у зв'язку з чим ставить себе або свою сім'ю, а також інших осіб, яких воно згідно із законом зобов'язане містити, в скрутне матеріальне становище.

З визнанням повнолітньої особи недієздатним або обмеженням його цивільної дієздатності (з моменту набирання законної сили відповідного рішення суду) над такою особою одночасно встановлюється опіка або опікування.

У проекті Закону встановлюються повноваження, права і обов'язки органів опіки і опікування; права і відповідальність повнолітніх недієздатних особи; права, обов'язки і відповідальність повнолітніх осіб, цивільна дієздатність яких обмежена; регулюється облік таких осіб; відновлення цивільної дієздатності повнолітньої недієздатної особи і особи, цивільна дієздатність якої обмежена; також чітко розписані норми про майно таких осіб і тому подібне

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини