Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

22 січня 2016, 16:02
2431
0
Реклама

1. Почала діяти заборона на постачання товарів в Крим

18 січня набуло чинності постанова Кабміну № 1035 "Про обмеження постачань окремих товарів (робіт, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу територію України і іншої території України на тимчасово окуповану територію". На період тимчасової окупації забороняються вказані постачання, за винятком особистих речей громадян і соціально значущих продуктів харчування (згідно з переліком).

2. Розширений список товарів, які заборонено ввозити з РФ

Уряд 20 січня внесло зміни у постанову № 1147 відносно заборони на ввезення товарів, що походять з РФ. Розширений перелік товарів, які заборонено ввозити з РФ в Україну. Зокрема, доданий лук ріпчастий, чай зелений, консервована риба, ікра, білий шоколад, кетчуп, соус соєвий та ін. Щоб уникнути постачання заборонених товарів під іншими кодами, ембарго введене також на товари, які впродовж останнього року не ввозилися в Україну.

3. ГФС змінила думку про право на упрощенку в 2016 році

ГФС 20 січня повідомилащо в лист № 1527/7/99-99-17-02-02-17 внесені зміни. Встановлено, що упрощенцы, чий дохід в 2015 році склав від 5 до 20 мільйонів гривень, в 2016 році залишаються платниками єдиного податку 3 групи до того моменту, поки не перевищать встановлене обмеження в 5 мільйонів гривень доходу за календарний рік.

4. Діє оновлений порядок визнання вантажів гуманитаркой

21 січня набуло чинності постанова Кабміну № 9яким викладений в новій редакції Порядок взаємодії органів влади і Нацбанку по реалізації Закону "Про гуманітарну допомогу". Встановлено, що Минсоцполитики впродовж 5 робочих днів після вступу від заявників документів направляє їх в електронній формі центральним органам виконавчої влади і Нацбанку. Останні обробляють документи в строк не більше 3 робочих днів. Також встановлено, що контроль на митниці (санітарний, радіологічний, екологічний і тому подібне) здійснюється першочергово, безкоштовно, не довше 5 (15) робочих днів.

5. Роз'яснені нюанси подачі в ГФС електронних документів

У листі № 168/6/99-99-11-02-02-15 ГФС нагадалащо платник податків здійснює формування і представлення податкових документів в електронному вигляді на підставі ув'язненого з контролюючим органом договору про визнання електронних документів. Контролюючий орган має право розірвати договір в односторонньому порядку у випадках, визначених в п. 4 розділи 6 застосувань 1 до Інструкції. Інших підстав для розірвання такого договору в односторонньому порядку з боку контролюючих органів не передбачено.

6. Уточнений порядок техобслуговування і ремонту РРО

Постановою Кабміну від 20 січня № 21 затверджені зміни в Порядок технічного обслуговування і ремонту РРО. Встановленощо термін проведення гарантійного (післягарантійного) ремонту узгоджується сторонами, але не може перевищувати 7 робочих днів. У разі незабезпечення ремонту у встановлений термін - центр сервісного обслуговування зобов'язаний не пізніше за 7-й робочий день з дня прийняття в ремонт РРО ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб'єкт господарювання резервний РРО.

7. Розрахунок витрат малого бізнесу на виконання держрегулювання стане обов'язковим

Для органів виконавчої влади і бизнес-асоциаций організовуються тренінги, на яких навчають проведенню М-тесту. Постанова Кабміну № 1151у якому говориться про необхідність проводити цей тест - тобто, обчислювати витрати малого бізнесу на виконання державного регулювання - набуде чинності з 15 березня.

8. На обговорення винесений проект Закону про ТОВ

На сайті ГРС розміщений проект Закону "Про товариства з обмеженою і додатковою відповідальністю". Проектом пропонується спростити основу ТОВ, посилити захист права власності, збалансувати інтереси учасників і кредиторів суспільства. Заплановано ліквідовувати будь-які бар'єри, що стримуючі або заважають розвитку бізнесу. Одночасно вводяться запобіжники проти зловживання правами з боку мажоритарних учасників на шкоду інтересам міноритарних учасників і третіх осіб.

9. Затверджені ліцензійні умови госпдіяльності по перевезенню водним транспортом

Кабмін постановою № 1186 ствердив Ліцензійні умови здійснення госпдіяльності по перевезенню пасажирів, небезпечних вантажів і небезпечних відходів річковим, морським транспортом. Ліцензійні умови є обов'язковими для виконання усіма суб'єктами господарювання (незалежно від їх організаційно-правової форми і форми власності), що здійснюють або мають намір здійснювати вказану госпдіяльність і що отримало ліцензію на цей вид госпдіяльності.

10. Заплановано спростити процедуру відміни реєстрації випусків акцій

НКЦБФР розробила зміни в Порядок відміни реєстрації випусків акцій. Передбачається, що у разі отримання з органів статистики відомостей про припинення АТ шляхом його ліквідації НКЦБФР зможе відмінити реєстрацію випуску акцій цього АТ лише на підставі підтвердження з ЕГР. Запропоновані зміни спростять процедуру реорганізації для тих АТ, які не зможуть виконувати вимоги Закону № 289 - VIIIякий набуде чинності 01.05.2016.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини