Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГФС роз'яснила нюанси оподаткування прибутків, отриманих від продажу нерухомості

15 січня 2016, 14:32
3087
0
Автор:
Реклама

У листі № 9/3/99-99-17-03-03-14 ГФС розповіла про нюанси оподаткування прибутків, отриманих фізособою від продажу нерухомості.

Відповідно до п. 163.1 ст. 163 НК об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) дохід оподаткування з джерела його походження в Україні, в який включається, зокрема, частина прибутків від операцій з майном.

Відповідно до п. 172.1 ст. 172 НК дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше за 1 раз впродовж звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку, а також земельної ділянки, що не перевищує норми безкоштовної передачі, визначеної ст. 121 ЗК залежно від призначення ділянки і за умови перебування такого майна у власності платника податку понад 3 роки, не оподатковується.

Умова відносно знаходження такого майна у власності платника податку понад 3 роки не поширюється на майно, отримане таким платником в спадок.

Пунктом 172.2 ст. 172 НК визначене, що дохід, отриманий платником податку від продажу впродовж звітного податкового року більше 1 з об'єктів нерухомості, вказаних в п. 172.1 цієї статті, або від продажу об'єкту нерухомості, не вказаного в п. 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню по ставці, визначеній п. 167.2 ст. 167 НК.

Також п. 172.3 ст. 172 НК встановлене, що дохід від продажу об'єкту нерухомості визначається виходячи з ціни, вказаної в договорі купівлі-продажу, але не нижче за оцінну вартість такого об'єкту.

При цьому під час проведення операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості між фізособами нотаріус, зокрема, засвідчує відповідний договір за наявності оцінної вартості такого нерухомого майна і документу про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору (п. 172.4 ст. 172 НК).

Сума податку визначається і самостійно сплачується через банківські установи, зокрема, особою, яка продає нерухомість, до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу (пп. "а" п. 172.5 ст. 172 НК).

Слід зазначити, що дохід, отриманий фізособою - резидентом від продажу впродовж звітного податкового року одного з об'єктів нерухомості, вказаних в п. 172.1 ст. 172 НК, який знаходиться у власності особи більше 3 років, не обкладається НДФЛ, а також військовим збором.

У випадку якщо вказаний об'єкт знаходиться у власності такої особи менше 3 років, то дохід, отриманий від його продажу, обкладається НДФЛ і військовим збором на загальних підставах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини