Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як встановити квартирні теплові лічильники у багатоповерхівці з вертикальною системою опалювання?

6 січня 2016, 15:00
8167
3
Реклама

У Минрегионе роз'яснили, що згідно п.1.4 Правил змісту житлових будинків і прибудинкових територійпп.7, 8, 9, 17-19 Правил користування тепловою енергієюдержавним будівельним нормам (зокрема, ДБН В. 3.2-2-2009, ДБН В. 2.2-15-2005) передбачено, що для встановлення вузла обліку і регулювання теплової енергії у квартирах, що мають індивідуальне теплове введеннянеобхідно:

- отримати технічні умови (ТУ);

- замовити на підставі отриманих ТУ проектну/технічну документацію і погоджувати її з організацією, що видала ТУ;

- провести спеціалізованою організацією відповідно до погодженої проектної документації установку вузла обліку і регулювання теплової енергії;

- звернутися до організації-виконавця послуг з централізованого опалювання відносно постановки лічильника на абонентський облік і зробити / висновок внести зміни у відповідний договір по обліку теплової енергії.

В той же час, установка приладів регулювання і обліку тепла окремої квартири у багатоповерховому будинку з вертикальною системою опалювання призводить до втручання в систему опалювання і як наслідок, веде до порушення гідравлічного режиму системи опалювання і теплового балансу будинку в цілому.

Тому до питання установки приладів в квартирах таких будинків слід підходити комплексно - з тим, що відповідає переобладнанням загальнобудинкової системи опалювання і установкою приладів обліку теплової енергії в усіх квартирах багатоповерхового будинку. Для цього споживачеві необхідно звернутися в спеціалізовану проектну організацію, яка відповідно до технічних умов розробить проект по переобладнанню внутрішньобудинкової системи.

Пунктом 11 Правил користування тепловою енергією визначено, що забороняється самовільне втручання у діючі системи теплопостачання і теплоспоживання.

В той же час, відповідно до статей 382, 383 Цивільного кодексу власникам квартири у багатоквартирному житловому будинку належать на праві загальної спільної власності, механічне, електричне, сантехнічне і інше устаткування за межами або усередині квартири, обслуговуюче більше за одну квартиру, а також споруди, будівлі, призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, розташованих в житловому будинку. Власник квартири може на власний розсуд здійснювати ремонт і зміни в квартирі, за умови, що ці зміни не приведуть до порушень прав власників інших квартир у багатоквартирному житловому будинку і не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.

Враховуючи викладене, для можливості переобладнання системи опалювання, яка знаходиться в загальній спільній власності, потрібна згода усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, розташованих в житловому будинку.

Для того, щоб оплачувати послуги з централізованого опалювання за свідченнями встановленого теплового лічильника, споживачем необхідно укласти відповідний договір з виконавцем послуг з централізованого опалювання (теплоснабжающей організацією). Оплата послуги з централізованого опалювання місць загального користування будинку здійснюється відповідно до Методикою, затвердженою наказом МинЖКХ від 31.10.2006 № 359.

Джерело: Минрегион

Читайте також інші роз'яснення Минрегиона :
Вартість перевірки квартирних теплових лічильників враховується в же/до тарифах;
Ремонт і перевірку загальнобудинкового лічильника тепла здійснює його власник.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини